Inzetten op preventie

  • Maak van preventie een speerpunt, ook bij ouderen en bij mensen met psychische problemen.

  • Zet bij preventie prioritair in op sociaal kwetsbare groepen.

  • Verhoog de kennis en de gezondheidsvaardigheden van de bevolking.

 

FVLMeer inzetten op preventie voor alle leeftijdsgroepen, op het fysiek en mentaal gezond houden van mensen, is een “no-brainer”. Een gezonde leefstijl voorkomt veel chronische aandoeningen, een groot deel van onze “ziektelast”. Welvaartsziekten zijn niet meteen dodelijk, maar hebben een grote impact op de levenskwaliteit en leggen een gigantische hypotheek op de houdbaarheid van de gezondheidszorg. 80% van de gezondheidsuitgaven zijn terug te brengen tot 20% van de patiënten. Maar een doorgedreven preventiebeleid werpt pas over langere termijn zijn vruchten af, en dus is die switch maken binnen een korte-termijnbeleid niet evident. Bovendien is de overheid die de vruchten plukt van preventie niet altijd de overheid die erin investeerde. We vragen dat de verschillende overheden hiervoor samen een plan uittekenen met duidelijke gezondheidsdoelstellingen.

Sociale context

Bij de uittekening van het preventiebeleid moet er ook expliciete aandacht zijn voor de sociale determinanten van gezondheid en ziekte. Sociale contextgegevens (huisvesting, woonplaats, afkomst, maar vooral onderwijs) bepalen in belangrijke mate je gedrag en levensstijl. Ze zijn doorslaggevender voor je gezondheid en levensverwachting dan de biologische determinanten. We moet dus prioritair inzetten op die kwetsbare doelgroepen waar het meest gezondheidswinst te halen is.

Gezond ouder worden

Zorgnet-Icuro pleit voor een zorg- en welzijnsbeleid ten aanzien van de ouder wordende bevolking dat in eerste instantie uitgaat van gezond ouder worden. Preventie is hierbij het sleutelwoord. Het doel is om de kansen op gezondheid te vergroten zodat ouderen actief aan de samenleving kunnen deelnemen en een onafhankelijk leven kunnen leiden met een goede kwaliteit van leven.

Ook in de geestelijke gezondheidszorg zijn preventie en vroegdetectie cruciaal

Vooral bij kinderen en jongeren. Veel psychische stoornissen beginnen al vroeg; de mediane aanvangsleeftijd ligt rond de 20 jaar. De gezondheidswinsten van vroegbehandeling zijn enorm en vermijden dat er op latere leeftijd veel zwaardere vormen van behandeling nodig zijn. We pleiten ook voor groepsgerichte programma’s bij de brede bevolking.

vroegbehandeling
Veel psychische stoornissen beginnen al vroeg in het leven (De mythes bevraagd. Resultaten van de Public Mental Health Monitor 2023).
vroegbehandeling
Belang van een vroege behandeling bij angst en depressie
Gezondheidswijsheid

We vragen dat de overheid meer initiatieven neemt die de kennis en de gezondheidsvaardigheden van de bevolking verhogen. Meer gezondheidswijsheid zal zorgen voor meer autonomie, een hogere levenskwaliteit, een betere therapietrouw en minder onnodige consumptie van zorg. Versterking van de eigen regie en de zelfredzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten als we het hebben over preventie bij ouderen. Goede preventie kan immers voor velen het verschil maken tussen zelfstandig leven of afhankelijkheid op hoge leeftijd. Preventie kan de sleutel zijn tot langer genieten van een behoorlijke gezondheid en een actief leven. Kortom, health in all policies.
 

TERUG NAAR HET OVERZICHT