Info voor leden

Zoek op datum
Thema
Sector
Info voor leden

De basisverpleegkundige

Het profiel van de basisverpleegkundige wordt ingevoerd in een ontwerp van de WUG. Dat is de nieuwe beroepstitel van de HBO5-verpleegkundige. We duiden het verschil met de verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg.

Info voor leden
Lees meer
Info voor leden

Mondmasker niet langer verplicht in de zorg, evolutie naar aanbevelingen

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid maakte op 22/03/2023 haar aanbevelingen bekend over het dragen van mondmaskers in de zorgsector. Zij formuleerde haar aanbevelingen op 3 niveaus naargelang de epidemiologische situatie. We bevinden ons momenteel in niveau 2. In deze fase worden mondmaskers aanbevolen bij interactie tussen zorgverlener en patiënt en tussen patiënten onderling. We geven hierbij aan dat het hier gaat over aanbevelingen, maar geen verplichting.

Info voor leden
Lees meer
Info voor leden

Postercampagne dementie begin april van start

Begin april organiseren de Expertisecentra Dementie en Cera een postercampagne om gezinnen met dementie te bereiken. Elk woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum en ziekenhuis ontvangt een pakket. Hangt uw voorziening de affiches op een goed zichtbare plaats?

Info voor leden
Lees meer
Info voor leden

Neem deel aan de Ronde Tafel ethiek: ‘Hoe ethisch overleg organiseren: werken met methodieken’

Ethisch overleg op en rond de werkvloer is noodzakelijk, maar vaak ook complex. Vele zorgmedewerkers hebben er mee te maken – op de werkvloer, bij dienstoverleg, in het ethisch comité. Er bestaan heel wat praktische methodieken die behulpzaam kunnen zijn. Kom ze ontdekken op 4 mei tijdens een Ronde Tafel ethiek die wordt georganiseerd door de Commissie Ethiek Vorming & Intervisie.

Info voor leden
Lees meer
Info voor leden

Studie borstkankerzorg

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deed een uitgebreid onderzoek naar borstkankerzorg in ons land aan de hand van de gestelde diagnoses voor invasieve borstkanker in de periode 2014-2018. Ze onderzochten het verband tussen de erkenningsstatus van een ziekenhuiscampus, het volume van het aantal diagnoses en de overlevingskansen bij patiënten met invasieve borstkanker.

Info voor leden
Lees meer