Mentaal welzijn onder druk

huilenDe nulmeting van de Public Mental Health Monitor eind 2023, die de psychische gezondheid van de volwassen Vlamingen in kaart brengt, toont ons de uitdagingen op het vlak van mentaal welzijn.

Meer dan 1 op 5 Vlamingen (22%) voldeed in de afgelopen twaalf maanden aan de criteria van een psychische stoornis, waarvan de meest voorkomende depressie, angststoornissen, alcoholstoornissen en externaliserende stoornissen zijn. In vergelijking met data van 20 jaar geleden komen psychische stoornissen meer voor. Vooral de externaliserende stoornissen baren zorgen. Die problemen ontstaan vaak al op erg jonge leeftijd; jongeren met externaliserende en impulsieve problemen hebben ook een veel hogere kans om in hun latere leven andere psychische stoornissen te ontwikkelen. Personen met een lagere sociaal-economische status hebben ook een hogere prevalentie om een psychische stoornis te ontwikkelen.

Uitstel om hulp te zoeken

Ondanks alle maatschappelijke aandacht blijkt dat mensen met een psychische stoornis nog altijd gemiddeld tien jaar wachten om hulp te zoeken. De uitdaging om die uitsteltijd te verkleinen, is groot.

uitstel
Top 5 van redenen waarom mensen het uitstellen om hulp te zoeken bij mentale problemen.
​​​​​​

Ook de mentale problemen bij ouderen zijn zwaar onderschat. Volgens de Gezondheidsenquête van 2018 kampt 20% van de personen tussen 65 en 74 jaar met psychische problemen. Dat stijgt tot bijna 30% bij 75-plussers. Over alle leeftijdsgroepen heen zijn voor mannen ouder dan 75 jaar de suïcidecijfers het hoogst.

cover

 Lees meer over de psychische gezondheid van de volwassen Vlamingen in onze publicatie: De mythes bevraagd. Resultaten van de Public Mental Health Monitor 2023


 

TERUG NAAR HET OVERZICHT