Zorgbeleid woonzorg: een volwaardig en divers aanbod

  • Maak een gecoördineerde, geïntegreerde capaciteitsplanning voor het zorgaanbod voor de ouder wordende bevolking: thuis, woonzorg en ziekenhuis.

  • Monitor structureel de specifieke noden van de ouder wordende bevolking en stem de programmatienormen hierop af.

  • Hef de opschorting van de programmatie van de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf op.

  • Maak een erkenningskalender voor 7000 extra woongelegenheden in woonzorgcentra en reserveer die voor personen met complexe zorgnoden. Combineer dit met een nieuwe omzettingskalender.

  • Zet in op allerlei andere vormen van (woon)zorgondersteuning voor ouderen. Creëer hiervoor een regelluw kader.

V

Nu zijn er ca. 220.000 85-plussers; over ruim 15 jaar zijn dat er bijna 350.000. De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van een gecoördineerde, geïntegreerde capaciteitsplanning voor het zorgaanbod voor de ouder wordende bevolking: thuiszorg, woonzorg, ziekenhuiszorg. Zorgnet-Icuro pleit voor een geïntegreerd, duurzaam woon-leef-zorgmodel, leeftijdsonafhankelijk en op basis van de zorg- en ondersteuningsnoden.

In afwachting van die globale planning moet de programmatie voor woongelegenheden in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf opnieuw opgestart worden. Die staat nu al sinds een aantal jaren “on hold”. Daardoor kunnen zorgaanbieders geen plannen maken voor na 2025 en dreigen we in een verhaal van onvoldoende capaciteit en groeiende wachtlijsten terecht te komen. We vragen een stapsgewijze uitbreiding met 7000 woongelegenheden in woonzorgcentra (van de huidige 85.000 naar 92.000) tegen 2030. Dit betekent de uitvoering van een nieuwe erkennings- en omzettingskalender.

Door het groeiend aantal mensen op hoge leeftijd verwachten we een sterke stijging van de vraag naar een verblijf in een woonzorgcentrum. Een toename van 7000 woongelegenheden zal onvoldoende zijn om die vraag op te vangen. Zorgnet-Icuro meent dat de beschikbare woongelegenheden in de woonzorgcentra moeten bestemd zijn voor personen met zware en complexe zorgnoden, prioritair voor oudere personen, maar niet exclusief. Ook jongere personen met een beperking of met een gestabiliseerde psychiatrische aandoening moeten er terecht kunnen. Dit veronderstelt ook een actualisatie van de opdrachten van een woonzorgcentrum aan de hand van een uniform indicatie-instrument. Het oriënterend kortverblijf is een belangrijke schakel om mensen toe te leiden naar de meest passende woonzorgvorm. Het betekent dat in de loop van de komende jaren bewoners met een “lichter” zorgprofiel – momenteel ongeveer 15% – niet meer in een woonzorgcentrum zullen kunnen verblijven.

zilveren generatieLees de volledige nota van Zorgnet-Icuro over de capaciteitsplanning in de woonzorg: Zorg voor de zilveren generatie

 

We vragen ook meer flexibiliteit in de manier waarop zorgaanbieders hun erkenningen kunnen inzetten in woongelegenheden in het woonzorgcentrum, het centrum voor kortverblijf of in de groepen van assistentiewoningen. Bewoners van assistentiewoningen die na verloop van tijd meer zorgbehoevend worden kunnen op die manier – zonder te hoeven verhuizen – bijkomende zorg en ondersteuning krijgen.

Naast meer woongelegenheden in woonzorgcentra moet er fors ingezet worden op allerlei andere vormen van ondersteuning voor ouderen: dagverzorging, oriënterend kortverblijf, herstelverblijf, assistentiewoningen, lokale dienstencentra, gezinszorg, thuisverpleging, ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligers, buurtzorg. Zorgnet-Icuro vraagt de bevoegde overheden de diverse programmatienormen beter op elkaar af te stemmen en ook te realiseren. Het lokaal dienstencentrum gekoppeld aan een woonzorgcentrum speelt een belangrijke rol in de buurtzorg.

Directies vragen een regelluw kader om nieuwe woon(zorg)vormen te kunnen ontwikkelen, ingebed in de buurt. Goede praktijken van nachtzorg (cf. ZP3-projecten) willen we duurzaam verankeren als een volwaardige woonzorgvorm, net als een aangepaste woonomgeving voor personen met jongdementie. Ook de hospicezorg, een kleinschalige woonzorgvorm verbonden aan een woonzorgcentrum, waar intensieve terminale zorg wordt verleend aan personen die toegeleid worden vanuit het ziekenhuis of de thuiszorg.

de buurt

 TERUG NAAR HET OVERZICHT