medisch
30/08/2023
Kwaliteit Algemene Ziekenhuizen

Zorgnet-Icuro tevreden dat overlevingskans bij borstkankerbehandeling in de Vlaamse ziekenhuizen stijgt  

Op woensdag 30 augustus maakte het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) cijfers bekend over de kwaliteitsindicatoren voor borstkanker. De resultaten van de Vlaamse ziekenhuizen zijn terug te vinden op de website zorgkwaliteit.be. De bevindingen liggen in lijn met het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in maart van 2023: wie gediagnosticeerd wordt met borstkanker heeft bij een behandeling in de Vlaamse ziekenhuizen een hoge overlevingskans.

Uit de studie van het VIKZ blijkt dat de overlevingskans van borst­kanker­­patiënten vijf jaar na de behandeling is gestegen: van 91,6 procent in de jaren 2009 tot 2013 naar 94,1 procent in de periode 2014-2018. In dezelfde periode groeide ook het aantal patiënten dat geen tweede operatie na een borst­sparende ingreep moest ondergaan: van 85,7 naar 90,9 procent. Dat stemt Zorgnet-Icuro, de zorgkoepel van alle Vlaamse ziekenhuizen, tevreden.

Het is de ziekenhuissector zelf die indertijd vragende partij was om met kwaliteitsresultaten te gaan werken. In dit kader is Zorgnet-Icuro begin 2011 van start gegaan met een werkgroep rond indicatoren voor borstkanker. De reden hiervoor is dat het meten en transparant maken van indicatoren noodzakelijk is om te werken aan de kwaliteit van zorg. Het is basis voor verbetertrajecten. De publicatie van vandaag maakt duidelijk dat dit werkt en dat de kwaliteit significant naar om hoog gaat.

Lees het persbericht van het VIKZ