gebarentaalvideo screenshot
22/04/2024
Communicatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Essentiële informatievideo's in Gebarentaal

De FOD Sociale Zekerheid lanceert deze week tientallen gebarentaalvideo's die slechthorende en dove burgers toegang geeft tot laagdrempelige informatie over de sociale rechten die het federale niveau hen biedt: van de voorwaarden voor erkenning over tegemoetkomingen tot pensioen.

De directie-generaal Personen met een Handicap (DG HAN) lanceerde vorige zomer een nieuwe website, die streeft naar maximale toegankelijkheid. Zo is de site beschikbaar in de drie landstalen (Frans, Nederlands, Duits), is hij toegankelijk voor slechtziende en blinde personen, en werd er ingezet op een ‘makkelijk te lezen’-versie van alle teksten.

Nu volgt in een tweede fase de toegang tot informatie in gebarentaal voor dove en slechthorende personen. Voortaan bevat de website 26 video's in Vlaamse Gebarentaal en 26 in Langue des Signes de Belgique Francophone.

De filmpjes werden gemaakt in samenwerking met Doof Vlaanderen. Ze bieden gebarentaligen laagdrempelige informatie over een heel pak onderwerpen, waaronder de erkenningsprocedure van de handicap, Zorgbudget, tegemoetkomingen, wonen en gezin, de verminderingskaart voor het openbaar vervoer, een parkeerkaart, de European Disability Card... 

Bekijk hier de gebarentaalvideo's

Op de site kan je links bovenaan klikken op ‘Gebarentaal’ naast de talen ‘NL’, ‘FR’, en de knop ‘Makkelijk te lezen’. Als de website in het Nederlands staat, dan kom je op een pagina met VGT-video’s uit.