Zorgnet-Icuro en AP Hogeschool lanceren website voor verpleegkundigen in woonzorgcentra

De verzorging van met Covid-19 besmette bewoners stelt de Vlaamse woonzorgcentra voor grote uitdagingen. AP Hogeschool Antwerpen bouwde in samenwerking met Zorgnet-Icuro een informatiewebsite uit over een hele reeks verpleegkundige handelingen om hen beter voor te bereiden op de complexe taken die hen te wachten staan. De website is voor iedereen toegankelijk.

In woonzorgcentra worden meer en meer besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Sommige bewoners worden overgebracht naar het ziekenhuis, andere worden in de woonzorgcentra verzorgd op speciale afdelingen. Dat vereist bepaalde verzorgende handelingen die de verpleegkundigen in de woonzorgcentra anders niet uitvoeren. De nood aan een opfrissing van de kennis hierover deed zich sterk voelen.

Zorgnet-Icuro sloeg daarom de handen in elkaar met AP Hogeschool Antwerpen. Docenten verpleegkunde bouwden in een mum van tijd een online-platform met een overzicht van verschillende verpleegkundige handelingen:

  • Aspiratie
  • Infuustherapie
  • Isolatie en hygiëne
  • Urologische zorgen
  • Zuurstoftherapie en Aërosol
  • Afname nasofaryngeaal staal

De website bevat theoretische informatie, foto’s en filmpjes, overzichtelijk gerangschikt via thema’s en subthema’s. De website is toegankelijk voor iedereen: http://zorgneticuro.ap.be/ en kan zowel via smartphone, pc en tablet geraadpleegd worden.

Zorgnet-Icuro is verheugd dat deze informatie op zo’n korte tijd kon samengebracht worden op een gebruiksvriendelijke manier. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder: “We zijn bijzonder blij dat de docenten van AP Hogeschool dit huzarenstukje op zo’n korte tijd klaargespeeld hebben. De informatie is helder, duidelijk en to the point. Het helpt onze woonzorgcentra echt ongelooflijk vooruit”. “We voelen als hogeschool een grote verantwoordelijkheid tijdens deze gezondheidscrisis,” aldus Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. “Zo blijven onze 2e tot 4e jaars verpleegkunde en vroedkunde dapper op post tijdens hun stages in de ziekenhuizen. Met deze praktische website willen onze docenten hun kennis ook doorgeven aan de mensen op het terrein.”