zsg campagne
13/11/2023
Kwaliteit Ethiek en zingeving Communicatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Zorgcentra na Seksueel Geweld: bij ons kan je terecht

Elke dag bezoeken gemiddeld elf mensen een Zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG). Deze cijfers zijn alarmerend, maar ze benaderen in de verste verte de werkelijke omvang van seksueel geweld niet. Veel slachtoffers, voornamelijk vrouwen, durven immers niet langsgaan bij een ZSG of weten niet dat er een plaats is waar ze holistische zorg kunnen krijgen. Daarom gaat vanaf 13 november een brede bewustmakingscampagne van start.

Kennismaken met de ZSG

De eerste fase van de campagne is gericht op het grote publiek. Het hoofddoel is mensen bewuster te maken van het bestaan van de ZSG in België en hun missies in kaart brengen. Het is belangrijk dat slachtoffers weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er een plek is waar ze zeven dagen per week, de klok rond, terecht kunnen. Bovendien werken er speciaal opgeleide professionals in de ZSG. 

De stilte doorbreken

De tweede fase van de campagne richt zich rechtstreeks op slachtoffers en potentiële slachtoffers, met een bijzondere focus op de jongere generatie. Zij worden rechtstreeks doorverwezen naar de ZSG. 

In 2022 kwamen er 3287 slachtoffers naar de centra. In de eerste tien maanden van 2023 klopten al 3507 personen aan.

Bijna een op de drie slachtoffers die naar een ZSG komen is minderjarig. Twee derde is jonger dan 27 jaar.

De campagne zal slachtoffers geruststellen en benadrukken dat de centra er voor hen zijn, en dat ze zélf het tempo en het niveau van zorg kunnen bepalen naargelang hun noden.

De campagne loopt twee maanden en omvat onder meer radiospots, posters en posts en video's op sociale netwerken in de drie landstalen.

Multidisciplinaire en holistische aanpak

Een ZSG is een unieke samenwerking tussen gezondheidswerkers, politie en justitie. In een ZSG kan een slachtoffer van seksueel geweld gratis en 24 op 7 medische en psychologische zorg krijgen, kunnen er forensische stalen van het seksueel geweld worden afgenomen en is er de mogelijkheid om klacht in te dienen. En dit allemaal op één plek. Slachtoffers worden opgevangen door speciaal hiervoor opgeleide professionals. Dankzij de multidisciplinaire en holistische aanpak van het ZSG kunnen de gevolgen voor slachtoffers worden ingeperkt, de kans op psychologisch herstel vergroot en versneld. Daarnaast krijgen de steunfiguren die het slachtoffer begeleiden ook uitleg en advies.

Momenteel zijn er 10 ZSG en er volgen er nog meer in de toekomst.

Naar de website van de Zorgcentra na seksueel geweld: ZSG.BELGIUM.BE

Lees het persbericht over de campagne van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen: DE ZSG, BIJ ONS KAN JE TERECHT.