Ziekenhuis
27/06/2023
Personeel en Organisatie Technologie en innovatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Wat zijn de grootste obstakels om medische technologie te laten gedijen op weg naar vraaggestuurde zorg?

Om ervoor te zorgen dat het zorgaanbod wordt afgestemd op de veranderende vraag en we niet hoeven in te boeten op de kwaliteitsstandaard van het Belgisch gezondheidszorgsysteem, is er nood aan snelle en gerichte acties. Medische technologie kan oplossingen bieden, maar ook een antwoord zijn op problemen zoals personeelstekort, stijgende nood aan gepersonaliseerde geneeskunde, groeiende samenwerkingsverbanden binnen de zorg … beMedTech bundelt haar bevindingen in een rapport.

De afgelopen jaren is er in onze gezondheidszorg een belangrijke verschuiving aan de gang van een aanbod- naar vraaggestuurde zorg. De druk op onze gezondheidszorg neemt bovendien toe door een vergrijzende bevolking en het groeiende aantal mensen met een chronische aandoening. Daarnaast willen patiënten steeds vaker een centrale rol opnemen in het uittekenen van het eigen zorgtraject. 

beMedTech, de Belgische federatie  van de medische technologieën, ging in gesprek met verschillende toonaangevende actoren binnen het Belgisch gezondheidszorglandschap om samen te onderzoeken welke obstakels overwonnen moeten worden om game changing medische technologie als een sleutel te gebruiken voor de zorg van morgen. Denk maar aan hindernissen rond het huidige financieringsmodel, het risicoaverse karakter van onze gezondheidszorg en de algemene gezondheids- en digitale geletterdheid van het zorgpersoneel en de patiënten.

Op basis van die gesprekken werd er een rapport opgesteld dat de belangrijkste obstakels en aanbevelingen samenvat om de meerwaarde van medische technologie in de transitie naar een vraaggestuurde zorg te verzilveren. 

Download het rapport

Bekijk de infographic

Het rapport maakt deel uit van een driedelige benadering vanuit beMedTech die opeenvolgend focust op de grote uitdagingen van onze toekomstige gezondheidszorg en welke rol medtech daarin kan spelen.

Bekijk het eerste rapport “Van Chronisch Ziek Naar Continu Verzorgd”