Gezin
17/07/2023
Kwaliteit Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

Vlamingen geven hun leven gemiddeld 7,3 op 10

Op de vraag om zichzelf punten te geven hoe tevreden ze zijn met hun leven, geven inwoners van Vlaanderen gemiddeld een score van 7,3/10. 3 op de 10 personen melden een slechte mentale gezondheid. Tegelijk geeft ongeveer de helft van de personen aan de intentie te hebben om hun geestelijke gezondheid te willen versterken in de volgende 12 maanden. Dat blijkt uit de Preventiebarometer, een onderzoek van Sciensano. Een nieuwe reeks resultaten focust op geestelijke gezondheid. 92,6% van de respondenten vindt een vak over mentale gezondheid op school belangrijk als strategie.

Opvallende cijfers over geestelijke gezondheid uit de preventiebarometer

  • Van de volwassen Vlaamse bevolking bevindt 18,6% zich in de categorie “hoge levenstevredenheid” (score 9 of 10/10), 71,7% in de categorie “matige levenstevredenheid” (score 6 tot 8/10) en 9,8% in de categorie “lage levenstevredenheid” (score minder dan 6/10). De gemiddelde score voor levenstevredenheid was 7,3 op een schaal van 0 tot 10.
  • 3 op de 10 personen melden een slechte mentale gezondheid. Vrouwen, 18-54-jarigen, lager opgeleiden en personen die aangeven moeilijk rond te komen met hun huishoudinkomen melden vaker een slechte mentale gezondheid.
  • De aspecten die als belangrijkste ervaren worden voor de geestelijke gezondheid zijn: “lichamelijk gezond zijn” (63,7%), “familie of goede vrienden hebben om problemen mee te bespreken” (56,6%) en “controle over je eigen leven hebben” (38,8%).
  • Iets minder dan de helft van de Vlaamse bevolking (46,0%) heeft geprobeerd om in de voorbije 12 maanden hun geestelijke gezondheid te versterken en ongeveer 1 op de 2 personen (50,7%) heeft de intentie om dit te doen in de volgende 12 maanden. Personen die een slechte geestelijke gezondheid melden en personen met een lagere levenstevredenheid hebben vaker de intentie om hun geestelijke gezondheid te versterken.
  • Meer dan de helft (55,8%) van de personen met de intentie om hun geestelijke gezondheid te versterken in de volgende 12 maanden is echter weinig zeker hierin te slagen. Bij personen die een slechte geestelijke gezondheid melden is zelfs 65,4% weinig zeker hierover.
  • Tot slot, 92,6% vindt een vak over mentale gezondheid op school belangrijk en 92,3% acht het belangrijk dat de media aangemoedigd worden om boodschappen te geven die een realistisch en gezond lichaamsbeeld tonen.

Positief is alvast dat 7 op de 10 mensen die een slechte mentale gezondheid rapporteren, daarvoor al hulp heeft gezocht. Praten met de eigen familie of de huisarts is dan meestal de eerste stap. Bij mannen en 55-plussers is de drempel om erover te praten nog hoger.

Geestelijke gezondheid bevorderen begint op jonge leeftijd

Vlaams minister Crevits maakt in 2023 180.000 euro vrij om het mentaal welbevinden van kinderen uit het lager onderwijs te boosten in kader van een preventief gezondheidsbeleid. Expeditie Geluk biedt leuke klasopdrachten voor elke graad uit het lager onderwijs om kinderen belangrijke levensvaardigheden te leren zoals jezelf kunnen zijn, je goed voelen, goed omringd zijn en omgaan met moeilijke momenten. In 2021 namen meer dan 50.000 kinderen uit bijna 3.000 klassen deel aan de eerste editie. Expeditie Geluk zal ook in november 2023 doorgaan.

Meer info over Expeditie Geluk

Over de preventiebarometer 

Het gaat om een onderzoek bij 4.000 volwassenen. Het doel is om het inzicht te verhogen in factoren die de levensstijl beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan voedingsgewoonten, alcoholgebruik, deelname aan bevolkingsonderzoeken naar kanker... Ongezond gedrag ligt zoals bekend aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die ook de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De Preventiebarometer peilt ook naar de intenties om gezonder te gaan leven, de kennis die mensen daarover hebben, pogingen die ze al gedaan hebben en welke factoren bepalend kunnen zijn om hun gedrag te veranderen. 

Meer resultaten over geestelijke gezondheid op de website van Sciensano