dementie
19/09/2023
Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

'Vergeet dementie, onthou mens' wil dementie bespreekbaar maken

‘Vergeet dementie, onthou mens’ is de sensibiliseringscampagne van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen die zich richt tot iedereen die dementie bespreekbaar wil maken. Met de campagne willen ze bovenal het taboe rond dementie doorbreken en iedereen ertoe aanzetten om mee te bouwen aan een inclusieve samenleving voor mensen met dementie en iedereen die voor hen zorgt.

Mensen met dementie zijn in de eerste plaats mens. De campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' staat in eerste instantie stil bij het mens-zijn en niet enkel bij de aandoening. Er bestaat namelijk nog steeds een negatief beeld over dementie. Dat tast de levenskwaliteit van mensen met dementie aan. Met een meer genuanceerd beeld en door met respect over mensen met dementie te communiceren wil Expertisecentrum Dementie dat beeld bijstellen. Dat begint in onze dagelijkse communicatie. We spreken niet van ‘dementen’ of ‘dementerenden’, maar wel van ‘een persoon met dementie’.

Nog belangrijker is om mensen met dementie het woord te geven. Als je hun verhaal brengt, creëer je betrokkenheid.

De campagne

Een mens met dementie is een persoon met wensen, gevoelens en voorkeuren, net zoals jij. Meeleven en binnenstappen in de leefwereld van personen met dementie, daar draait het om.

Op de website onthoumens.be is er kant-en-klaar communicatiemateriaal te vinden om genuanceerd te spreken over personen met dementie en om te helpen om het uit de taboesfeer te halen. We zetten mensen met dementie, hun familie en iedereen die voor hen zorgt in de kijker. Wij gaan voor die warme samenleving.

Wat is er nieuw op de website?

  • De folder
  • De posters
  • Het animatiefilmpje
  • De ambassadeursfilmpjes
  • De Ilah illustraties

Concept

De fotografe Evy Raes bracht mensen met dementie in beeld. Het is een momentopname. De meeste foto’s zijn close-up beelden en hebben allemaal een ‘quote’. De personen met dementie hebben allemaal een verhaal. Dat zal ofwel te lezen zijn op de website of via een QR-code. Zo kan iedereen proberen in de leefwereld van personen met dementie binnen te stappen.

Folder

Er werd een nieuwe A5 folder ontworpen die in het kort uitlegt wat dementie is en die een genuanceerde beeldvorming rond dementie verdedigt.

Hier kan je de close-up foto’s bekijken van Irene, Henri en Leonie

Posters

Leonie, Paul, Irene, Henri en Christiane hebben elk hun poster. In close-up en met hun ‘quote’ staan ze op de poster. Onderaan is er een QR-code die naar hun verhaal leidt.  

Download de posters 

Ambassadeurfilmpjes

Op de website www.onthoumens.be vind je getuigenissen van onze ambassadeurs, bekende en minder bekende Vlamingen, die met hun bekendheid of met hun persoonlijke ervaring aandacht voor dementie vragen. Zij tonen aan dat een andere kijk mogelijk is.

De eerste drie ambassadeursfilmpjes worden op 19 september gelanceerd met Manu Keirse, Zaki en Nils. Op het einde van de maand september worden deze met andere ambassadeursfilmpjes aangevuld.

Animatiefilmpjes

Het nieuwe animatiefilmpje vertelt het verhaal van Louise vanuit de ogen van een jogger. Louise heeft dementie. Zij zit elke dag in het park aan het water de eendjes eten te geven. De jogger gaat dan op het bankje in het park bij Louise zitten. Ze babbelen en genieten samen. Louise leeft in het hier en nu. 

Bekijk het animatiefilmpje

Het is allemaal te zien op www.onthoumens.be