Transgender
21/08/2023
Communicatie Algemene Ziekenhuizen Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Transgender Infopunt blaast in 2023 10 kaarsjes uit

Het Transgender Infopunt (TIP) bestaat 10 jaar. De beeldvorming en zichtbaarheid van transgender personen heeft in de voorbije tien jaar een evolutie gekend, waarin het TIP een onmiskenbare rol heeft gespeeld. De nood aan correcte informatie én hulp blijft echter hoog: het TIP krijgt gemiddeld 1500 oproepen per jaar en hun informatiewebsite wordt jaarlijks door meer dan 230.000 unieke websitebezoekers bezocht. Het TIP roept op tot blijvende correcte, genuanceerde informatie en beeldvorming.

Wat is het Transgender Infopunt?

Het Transgender Infopunt (TIP) is een onthaal- informatie en expertisecentrum waar iedereen gratis en anoniem terechtkan voor wetenschappelijk onderbouwde informatie en een verkennend gesprek. De nood aan een neutrale en laagdrempelige plek en een informatiewebsite werd beantwoord wanneer het TIP zich op 15 maart 2013 vestigde in het UZ Gent, toen de enige plek in Vlaanderen waar mensen terecht konden voor transgenderzorg. Door de inbedding in het UZ Gent wist het TIP steeds een vinger aan de pols te houden voor wat betreft zorgprotocollen en wetenschappelijk onderzoek. “Al tien jaar lang zetten we ons met veel enthousiasme in om de maatschappij te informeren. Als we terugblikken, durven we te stellen dat het TIP een wezenlijk verschil maakte in de emancipatie van transgender personen. Ongelofelijk hoe ver we intussen staan én wat er nog moet gebeuren.” (Joz Motmans & Guy T’Sjoen, oprichters Transgender Infopunt). Ook stellen ze na 10 jaar een groot verschil vast tussen Vlaanderen en Wallonië. “Samen met Waalse partners zijn we vragende partij voor een Franstalige evenknie van het TIP”.

Verwezenlijkingen en uitdagingen op een rijtje

België mag zich één van de meest transvriendelijke landen noemen, tenminste op juridisch vlak. Zo werd in 2014 de genderwet uitgebreid met de discriminatiegronden “genderexpressie” en “genderidentiteit”. In 2017 zorgde de wetgever voor een vereenvoudigde procedure voor transgender personen die hun voornaam en/of geslachtsregistratie wensen aan te passen. De sterilisatie-eis werd geschrapt en een attest van een zorgverlener was niet langer nodig. Vanwege het onherroepelijk karakter en het uitsluiten van mensen met een non-binaire of genderfluïde identiteit, vernietigde het Grondwettelijk Hof een deel van deze wet. Om de wetgever te adviseren, publiceerden onderzoekers van UGent en UZ Gent in 2021 een adviesnota voor een meer inclusieve transgenderwetgeving.

Ook binnen het welzijns- en zorglandschap werd vooruitgang geboekt. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schrapte in 2019 transgender uit het hoofdstuk over mentale en gedragsstoornissen. Ook trad in 2017 de Conventie Transgenderzorg in werking, waarmee psychosociale zorg en puberteitsremmers binnen een multidisciplinair genderteam vergoed worden. Een belangrijke realisatie in het toegankelijker maken van transgenderzorg; al blijven de wachtlijsten erg lang en zijn er duidelijk meer centra nodig.

Er kwam ook meer ondersteuning voor de dichte omgeving van transgender personen. Zo startte het TIP met een partnerproject dat partners van transgender personen ondersteunt en een platform biedt. Het is belangrijk om ook partners en kinderen te ondersteunen, want een transgender persoon gaat niet alleen in transitie. Om de zorg te verbreden werkt het TIP sinds 2019 structureel samen met de Centra voor Algemeenswelzijnswerk: “Dankzij de samenwerking blijft de expertise rond het trans thema niet enkel gecentraliseerd binnen het TIP. Transgender personen kunnen in hun eigen buurt terecht voor basisinformatie en een warm onthaal. Vooral genderzoekende jongeren vinden de weg naar het JAC (jongeren onthaal van het CAW).'' (Melanie Verbeke, liaison tussen TIP en CAW)

10 jaar TIP feest

Op vrijdag 8 september viert het TIP hun 10-jarig bestaan. Iedereen die het TIP een warm hart toedraagt is welkom. Meer informatie over het 10 jaar TIP feest vindt u op de website van TIP.

Algemeen Transgender Infopunt (TIP)