hamer
15/12/2023

Rechtbank: Beperkingen in verzekeringen bij psychische stoornissen zijn discriminerend

Het Antwerpse arbeidshof heeft een verzekeraar veroordeeld voor discriminatie. Mogelijk heeft het arrest gevolgen voor de gehele verzekeringssector.

Het gewaarborgd inkomen bij een verzekeringsovereenkomst werd namelijk beperkt in de tijd voor arbeidsongeschiktheid als gevolg van psychische stoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom of psychosociale risico's, terwijl er voor andere aandoeningen geen enkele beperking in de tijd gold.

In het arrest van 13 december 2023 besliste het arbeidshof Antwerpen dat een dergelijke waarborgbeperking in strijd is met de Antidiscriminatiewet. Het stelde vast dat het onderscheid dat de polis maakt op grond van de psychische gezondheidstoestand van haar verzekerden, niet wordt gerechtvaardigd en verklaarde de beperking bijgevolg nietig. 

Het arbeidshof sprak zich enkel uit in het geschil tussen één verzekerde tegenover één verzekeraar, die in principe nog in cassatie kan gaan. Toch kan het gevolgen hebben voor de hele sector waarbij verzekeraars hun beleid ten aanzien van psychische aandoeningen mogelijk moeten herzien.