Mantelzorg
26/03/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Ondersteun en betrek mantelzorgers bij scharniermomenten in de zorg

Wanneer de zorg in een overgangsmoment of scharniermoment zit, kan dat niet alleen ingrijpend zijn voor de zorgvrager maar ook voor de mantelzorger. Een goede betrokkenheid met de mantelzorger is dan ook van cruciaal belang. Als zorg- of welzijnsprofessional kan jij het verschil maken door oog te hebben voor de rol als mantelzorger én een gepaste ondersteuning te voorzien.

In het kader van het Vlaams mantelzorgplan (2022-2024) zetten OKRA-Zorgrecht en Coponcho twee verschillende initiatieven in de kijker om elkaar verder te inspireren en je als professionele medewerker te ondersteunen in je concrete werkpraktijk.

Inspiratiedagen mantelzorg "Van onzichtbaar naar onmisbaar"

De inspiratiedagen mantelzorg gaan door in iedere Vlaamse provincie. Centraal thema is mantelzorgondersteuning in en rond het ziekenhuis. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar de ondersteuning van mantelzorgers bij een ziekenhuisopname en -ontslag. Het inspiratiemoment biedt heel wat inzichten, waardevolle connecties en praktische kennis die je zelf kan toepassen binnen je eigen organisatie.

Lees meer over de inspiratiedagen en ontdek de inspiratiedag in jouw regio

Digitale lerende netwerken: ondersteuning mantelzorg bij scharniermomenten

Via lerende netwerken bieden OKRA-Zorgrecht en Coponcho begeleidend zorgpersoneel een interdisciplinair platform aan om goede voorbeelden met elkaar te kunnen delen maar elkaar ook verder te helpen met vragen of eerder moeilijke situaties. Tijdens de Kick-off van de lerende netwerken van 13 juni kom je niet alleen alles te weten over het verloop van de lerende netwerken. Je krijgt er twee keynotes rond mantelzorgondersteuning bovenop.

Schrijf je in voor de kick-off