Inleefmomenten
19/01/2024
Personeel en Organisatie

Nieuwe collega's aantrekken? Bied inleefstages aan!

Een inleefmoment op poten zetten, vraagt een extra inspanning van je organisatie. Toch zijn het erg waardevolle ervaringen, die twijfelaars over de streep kunnen trekken om aan de slag te gaan in de zorgsector. Draag jij ook je steentje bij? Je vindt meer informatie op de website van VIVO.

Registreer hier jouw aanbod aan inleefmomenten

Wat is een inleefmoment?

Een inleefmoment is eigenlijk een ‘belevingsmoment’: kandidaten, kunnen voor een eerste keer de sfeer komen opsnuiven en de zorg en welzijnssector ontdekken.

Je bent als organisatie vrij om te kiezen hoe je zo’n inleefmoment concreet wil invullen. Het hoofddoel is om elke (potentiële) kandidaat een realistisch beeld te geven van wat werken in zorg of welzijn inhoudt. Dat gaat van functies als zorg- of verpleegkundige, tot medewerker in de grootkeuken en sociaal-cultureel werker.

Gesprekken met andere professionals zijn tijdens het inleefmoment een bijzonder dankbare bron aan informatie. Wat zijn de voordelen van de job? Waar loopt het soms stroef?  Een perfecte manier dus om passie voor zorg te delen en mensen warm te maken voor een carrière in de sector.

Voor wie organiseer je een inleefmoment?

Je kan een inleefmoment zowel voor individuen als voor groepen aanbieden. Eén van de doelgroepen zijn jongeren die nog twijfelen over hun studiekeuze – zo kan ook een docent bijvoorbeeld een inleefmoment aanvragen voor een klasgroep.

Een andere belangrijkste doelgroep zijn de zij-instromers: mensen die een carrière-switch naar de zorg overwegen, of onder stimulans van de VDAB willen nagaan of de sector iets voor hen is.

Praktisch: hoe pak je het aan?

Tijdens een ‘klassiek’ inleefmoment zal een kandidaat een dag ‘meewerken’ onder de vleugels van een begeleider en zo kan hij/zij ontdekken hoe het contact verloopt met collega’s en patiënten, en of de job-inhoudt gelijkloopt met de verwachtingen. Uiteraard zal de kandidaat geen taken uitvoeren waar hij/zij niet voor bevoegd is.

Hoe het inleefmoment concreet verloopt, kan je als organisatie afstemmen met de kandidaat. Dat kan op basis van de opties en de uren die jullie als haalbaar zien, en de specifieke vragen die de kandidaat misschien heeft.

Je kan gebruik maken van een standaard overeenkomst, gebaseerd op het contract voor een vrijwilliger. Het staat elke organisatie vrij om hier al dan niet gebruik van te maken. 

Voorbeeldovereenkomst voor inleefmomenten