Lichtjes
17/07/2023
Technologie en innovatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Nieuwe cheque van €69 miljoen voor welzijns- en zorgvoorzieningen in de Vlaamse sectoren om energiefactuur te drukken

De Vlaamse Regering maakt ook dit jaar 69 miljoen euro vrij om de hoge energiefactuur van welzijns- en zorgvoorzieningen te verlichten. Op die manier wordt vermeden dat de voorzieningen hun gestegen energiekosten nog meer zouden moeten doorrekenen aan bewoners of zorgvragers. Het is het tweede jaar op rij dat Hilde Crevits, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, middelen vrijmaakt voor de residentiële en niet-residentiële voorzieningen binnen de verschillende Vlaamse welzijns- en zorgsectoren.

"Vorig jaar maakten we die factuur lichter en vermeden we zo dat de extra energiekosten zouden worden doorgerekend aan bijvoorbeeld bewoners van woonzorgcentra of ouders van kinderen in de kinderopvang. Ook in 2023 is dat nog steeds ons uitgangspunt. Vandaar dat we voor dit jaar ongeveer eenzelfde bedrag vrijmaken om dezelfde doelstelling te bereiken" klinkt het in een mededeling.  

Het grootste deel uit het budget gaat naar de residentiële voorzieningen - woonzorgcentra, jeugdhulp- en VAPH-voorzieningen. Zij worden extra geconfronteerd met de gestegen energiekost aangezien zij dag en nacht zorg en warmte bieden aan hun bewoners. Daarom krijgen woonzorgcentra en woonvoorzieningen voor mensen met een handicap een extra subsidie van 364 euro per plaats.

Voor de niet-residentiële voorzieningen, waar ambulante hulp verleend wordt, wordt een bedrag van 218 euro per aanwezige werknemer voorzien. Het gaat onder meer om over voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg, de revalidatie of het welzijnswerk. Bovendien zijn er voor dit jaar ook een aantal kleinere ambulante sectoren bijgekomen zoals centra voor ontwikkelingsstoornissen, centra voor tele-onthaal en organisaties voor palliatieve zorg.

 Een initiatief in de kinderopvang voor baby's en peuters mag opnieuw rekenen op een subsidie van 120 euro per erkende opvangplaats. Dat houdt in dat er voor een onthaalouder met 8 vergunde plaatsen in een tussenkomst van 960 euro voorzien wordt. Voor de buitenschoolse opvang wordt er dan weer 70 euro per erkende kleuteropvangplaats voorzien.