Medicijnen
05/12/2023
Communicatie Zorgbeleid Woonzorg

Nieuwe campagne over urineweginfecties in woonzorgcentra gaat de strijd aan tegen antibioticaresistentie

In woonzorgcentra schrijft men vaak antibiotica tegen urineweginfecties voor, terwijl dat vaak niet nodig is. Daarom lanceerde het Departement Zorg op 5 december een nieuwe campagne met als slogan ‘Is het echt dringend?’. Het doel is om ervoor te zorgen dat er geen onnodige urinestalen afgenomen worden en artsen in woonzorgcentra minder vaak antibiotica voorschrijven wanneer dat niet hoeft. Zo worden bacteriën minder snel resistent tegen bepaalde antibiotica.

Symptomen zoals troebele urine of verandering van geur betekenen niet dat iemand een urineweginfectie heeft. Toch nemen artsen of verpleegkundigen in woonzorgcentra op basis van die symptomen al vaak preventief een urinestaal. Aangezien heel wat mensen drager zijn van bacteriën in de urine, zijn die testen vaak positief, waarop de arts dan een behandeling met antibiotica voorschrijft. Dat is echter onnodig gebruik van antibiotica. En te veel gebruik van antibiotica, leidt tot meer resistentie bij bacteriën. 

De aanwezigheid van bacteriën in de urine wijst dus niet meteen op een urineweginfectie en het is onvoldoende reden om antibiotica te nemen. Er zijn typische urinaire symptomen om op te letten, zoals pijn bij het plassen of vaker moeten plassen dan voordien.

Dr. Wouter D’Haeze, arts infectieziektebestrijding van het Departement Zorg: “Met deze campagne willen we zorgverleners in woonzorgcentra en huisartsen informeren en sensibiliseren over hoe ze een correcte diagnose stellen van een urineweginfectie. Zo willen we voorkomen dat ze overmatig testen en onnodige behandelingen voorkomen. Door correcte diagnoses te stellen bij mogelijke urineweginfecties, kunnen zorgverleners het antibioticagebruik doen dalen en het risico op toenemende resistentie doen afnemen.”

Het Departement Zorg stelt brochures en posters ter beschikking van alle Vlaamse erkende woonzorgcentra. De campagne wordt op donderdag 7 december gelanceerd met een webinar. Alle informatie over de campagne en alle materialen kan u vanaf dan vinden op de website van het Departement Zorg.