casemanager
26/01/2024
Kwaliteit Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Nieuw! Casemanagement voor mensen met ALS, Huntington, MS en Parkinson

Mensen met chronische, degeneratieve aandoeningen ervaren vroeg of laat complexere zorgnoden. Dit kan de levenskwaliteit, de zelfregie, de zorgcoördinatie of de zorgcontinuïteit in het gedrang brengen. Om de welzijns- en zorgsituatie van deze mensen te verbeteren lanceert minister Vandenbroucke pathologie-specifieke casemanagers. Zij werken in het kader van een pilootproject (2023-2026) gefinancierd door het RIZIV en aangestuurd door de patiëntenverenigingen ALS Liga, Huntington Liga, MS-Liga Vlaanderen en Vlaamse Parkinson Liga. Casemanagers onderzoeken en behartigen de levensdoelen van de zorgvrager en werken onafhankelijk, complementair en ondersteunend aan het betrokken zorgteam. Zowel de zorgvrager zelf, zijn naasten of de betrokken zorgverstrekkers kunnen aankloppen met een vraag naar casemanagement. De dienstverlening van de casemanagers is kosteloos.

Pathologie-specifiek casemanagement: vier patiëntenverenigingen slaan de handen in elkaar

De organisatie van de gezondheidszorg staat voor grote en complexe uitdagingen. In de zoektocht naar oplossingen staat een meer geïntegreerd en persoonsgericht zorgmodel voorop. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, kondigde in juli 2023 de start van een pilootproject aan waarbij patiëntenverenigingen gevraagd worden om een model van casemanagement te ontwikkelen en te implementeren. ALS Liga, Huntington Liga, MS-Liga Vlaanderen en Vlaamse Parkinson Liga bundelen de krachten om simultaan en parallel te werken aan dit driejarig pilootproject (2023 - 2026). Elke betrokken patiëntenvereniging zet één of meerdere casemanagers in om mensen bij te staan in het beantwoorden van hun complexe zorg- en ondersteuningsnood.

Doelgroep en werkwijze

Een persoon met de ziekte van ALS, Huntington, MS of Parkinson met een complexe zorg- en ondersteuningsnood, gesitueerd op verschillende levensdomeinen, of een naaste, kan een beroep doen op een casemanager met expertise.

De casemanager:

  • heeft expertise binnen één van de vier chronische ziektebeelden en heeft kennis van de (gespecialiseerde) zorg- en hulpmogelijkheden in Vlaanderen.
  • fungeert als een onafhankelijk en vast aanspreekpunt voor zowel de persoon met de chronische ziekte en zijn informele context als de leden van het zorgteam.
  • werkt vraaggestuurd en bekijkt met een neutrale blik de thuissituatie van de zorgvrager.
  • is een verbindingspersoon tussen alle leden van het zorgteam en van de verschillende diensten binnen de zorg- en welzijnssector.
  • neemt een betekenisvolle rol in door de belangen van de zorgvrager te behartigen, door de gesignaleerde zorgnoden met de betrokken professionals te bespreken en door de communicatie in het team te faciliteren.
  • fungeert zolang als nodig als zorg- en welzijnscoördinator, maar zodra het kan draagt de casemanager deze coördinerende rol over aan de reguliere zorg.

De interventie van een casemanager is beperkt in de tijd, naargelang de complexiteit van de situatie. Casemanagement vindt plaats zo kort als mogelijk maar zo lang als nodig. Een casemanager kan al vanaf het begin ingeschakeld worden en kan meerdere keren in het zorgproces ingezet worden. De casemanager werkt maximaal toe naar empowerment van de persoon en de zelfstandigheid van het zorgteam, zodat de tijdelijkheid gevrijwaard wordt. De dienstverlening van de casemanagers is kosteloos.

Hoe aanmelden?

De persoon met een complexe zorg- en ondersteuningsnood kan zelf aan de bel trekken. Ook een naaste of een zorgprofessional uit het netwerk kan een persoon signaleren met een complexe zorg- en ondersteuningsnood, na goedkeuring van deze persoon. Aanmelden kan bij de verschillende liga’s per mail of telefoon via onderstaande contactgegevens.

ALS Liga
016 23.95.82
casemanager@als.be

ALS liga

Huntington Liga
Sociale Dienst
Krijkelberg 1, 3360 – Bierbeek
016 45 27 59
socialedienst@huntingtonliga.be

Huntington liga

MS-Liga Vlaanderen
MS-Lijn 078 48 20 82
casemanager@ms-vlaanderen.be

MS Liga

Vlaamse Parkinson Liga
0473 71 45 24
contact@parkinsonliga.be

Parkinson liga