werkvreugde
15/12/2023
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Neem deel aan pilootstudie over arbeidsduurvermindering met loonbehoud

Andere landen testen de 4-daagse werkweek met een arbeidsduurvermindering tot 32 uur zonder loonverlies. België volgt dit voorbeeld en lanceert een pilootstudie in bedrijven die vrijwillig deelnemen.

De effecten van een collectieve arbeidsduurvermindering zijn onderwerp van discussie. Daarom zal het Federaal Planbureau, in samenwerking met een universiteit, in 2024 een studie uitvoeren om bedrijven op te volgen die vrijwillig en gedurende zes maanden een 4-daagse werkweek, met arbeidsduurvermindering en zonder loonverlies, invoeren.
Het doel is om de effecten van een arbeidsduurvermindering op o.a. het welzijn van werknemers, de productiviteit, de werkgelegenheid en het financiële evenwicht van bedrijven te objectiveren en beter te begrijpen.

Deelnemende bedrijven aan de pilootstudie kunnen wetenschappelijke ondersteuning en financiële steun krijgen in de vorm van bijdrageverminderingen. Naast informatie over de studie zullen organisaties die de 4-daagse werkweek met arbeidsduurvermindering hebben ingevoerd ook hun ervaringen delen.

Wilt u als bedrijf of organisatie deelnemen aan de pilootstudie?

Raadpleeg dan de website www.4dayweek.be waar u alle informatie over het project vindt. Als u vragen heeft over het project, dan kan u contact opnemen met mevrouw Maritza López Novella (mln@plan.be).

Bekijk alvast de eerste infosessie: