finance
20/04/2018
Financiering Algemene Ziekenhuizen

KCE publiceert studie over financiering hoogvariabele zorg

Voor de hervorming van de Belgische ziekenhuisfinanciering voorziet minister van Volksgezondheid De Block een indeling van de ziekenhuisverblijven in drie clusters op basis van zorgvariabiliteit. Voor elke cluster wordt een andere financiering voorzien. De minister vroeg het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan welke lessen kunnen worden getrokken uit de manier waarop andere landen hoogvariabele zorg financieren.

De KCE studie van 2016 splitste de pathologiegroepen op in drie clusters: laagvariabele, mid-variabele en hoogvariabele zorg. Ondertussen werden een aantal pathologiegroepen uit de cluster laagvariabele zorg gedefinieerd om in de nabije toekomst volgens een nieuw financieringssysteem te worden vergoed.

In deze nieuwe studie bestudeert het KCE een volgende groep: financiering van ziekenhuisverblijven met een grote variabiliteit in het zorgproces. Uitgaande van de bestaande methodes voor financiering en in vergelijking met een aantal internationale referenties, werd een gedetailleerde evaluatie gemaakt van de beschikbare financieringssystemen. Hierbij wordt de focus gelegd op een aantal specifieke zorgdomeinen zoals kankerbehandeling, gespecialiseerde pediatrische zorg, zware brandwonden, intensieve zorgen, dialyse, orgaanbeheer en transplantaties. Het KCE bestudeerde de financieringssystemen in Denemarken, Engeland, Estland, Frankrijk, Duitsland en de VS (Medicare).

De studie levert een mooi overzicht van de verschillende benaderingswijzen tot financiering van dit soort pathologiegroepen. We stellen daarbij vast dat er een waaier aan mogelijkheden voor specifieke financiering reeds bestaat en dat binnen een bepaald zorgdomein verschillende mechanismen worden toegepast.

Binnen het huidige financieringssysteem is er onvoldoende duidelijkheid over de kosten die gerelateerd zijn aan de zorg voor deze specifieke pathologiegroepen die in de cluster van de hoogvariabiliteit vallen. Het is echter een belangrijke voorwaarde om op basis van voldoende transparantie een financieringssysteem verder uit te werken. De aanbevelingen die resulteren uit deze analyse zetten vooral aan tot verdere evaluatie en onderzoek. Het lijkt dan inderdaad ook verstandig om aan de hand van een concrete casus de lijnen uit te zetten. De suggestie om hiervoor het traject rond beroertezorg als “proof of concept” te gebruiken, is zeker zinvol.

Zorgnet-Icuro is voorstander van een vereenvoudigde, transparante en voldoende financiering van hoogvariabele ziekenhuiszorg. Wij vragen dat dit op een doordachte manier gebeurt waarbij voldoende tijd dient besteed te worden aan een grondige evaluatie van het huidige systeem en een evolutie naar een nieuwe aanpak binnen een globaal kader. Ook in de toekomst willen de ziekenhuizen immers kwaliteitsvolle zorg kunnen blijven leveren. Deze KCE-studie vormt een interessant uitgangspunt om die evaluatie verder ten gronde te maken. De sector wil graag zijn bijdrage leveren om tot een coherent systeem te komen. Dat kan bijvoorbeeld via participatie aan meer doorgedreven kostenstudies.

Raadpleeg de samenvatting en het volledige KCE rapport via deze link