Gezondheidspromotie
30/01/2024
Technologie en innovatie Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

KBS stimuleert onderzoeksprojecten voor ziektepreventie en gezondheidspromotie in psychiatrische ziekenhuizen

Psychiatrische ziekenhuizen nemen vandaag patiënten met een breed scala aan complexe ziektebeelden op in hun afdelingen. Mensen die lijden aan schizofrenie of aan een bipolaire stoornis bijvoorbeeld, maar ook mensen met meer occasionele mentale stoornissen zoals een burn-out, een depressie …

Omdat zij zich op dit scala aan psychische aandoeningen richten, kan het gebeuren dat psychiatrische ziekenhuizen het somatische aspect minder aandacht geven. Ziektepreventie en gezondheidspromotie hebben daardoor moeite om in hun structuren verankerd te worden, tegenover de andere luiken van de zorg.

Psychiatrische zorg wordt meestal op een specifieke en verkokerde manier aangepakt terwijl de zorgbenadering breder zou kunnen zijn en ook rekening zou kunnen houden met alle determinanten van de gezondheid.

Talrijke studies vestigen trouwens de aandacht op het overmatige sterftecijfer bij mensen met psychische aandoeningen. Deze oversterfte kan in verband gebracht worden met diverse factoren, waaronder het gebruik van zware medicatie of drugs, het roken, een sedentaire levensstijl, enz.

Waarom vinden psychiatrische ziekenhuizen het moeilijk om een meer alomvattende benadering van gezondheid te ontwikkelen binnen hun structuren en diensten? Hoe kunnen mensen met geestelijke stoornissen begeleid worden om preventieve actie te ondernemen? Dit zijn de vragen waarop het Fonds Van Mulders-Moonens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil proberen te antwoorden met een nieuwe oproep voor onderzoeksprojecten.

Doelstellingen

Met deze oproep wil het Fonds Van Mulders-Moonens:

  1. De belemmeringen en hefbomen voor het ontwikkelen van een preventie- en gezondheidspromotiesbeleid in psychiatrische ziekenhuizen in kaart brengen;
  2. Een reeks aanbevelingen formuleren om de implementatie van concrete preventie- en gezondheidsbevorderende initiatieven in psychiatrische ziekenhuizen te ondersteunen.

Tot wie is deze oproep gericht?

Deze oproep richt zich tot de verschillende, al dan niet universitaire, onderzoeksinstellingen en -structuren die in staat zijn actieonderzoek uit te voeren en die in het algemeen actief zijn op het vlak van de volksgezondheid en meer bepaald in onderzoek naar ziektepreventie/gezondheidspromotie. Samenwerking met organisaties die een meerwaarde kunnen bieden in het onderzoeksproces is steeds mogelijk.

Kandidaten kunnen zich melden tot 13 mei 2024.

Bekijk de selectiecriteria