Patiënt
19/07/2023
Kwaliteit Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Groen licht voor actualisering wet op patiëntenrechten

De federale regering heeft maandag 17 juli een actualisering van de meer dan 20 jaar oude wet op de patiëntenrechten goedgekeurd. Het is volgens minister Vandenbroucke een noodzakelijke modernisering, die zorgverleners meer aandacht zal doen geven aan de wensen en verwachtingen van individuele patiënten.

Een van de doelstellingen van de hervorming is het centraal stellen van de levensdoelen, gezondheidsdoelen en waarden van de patiënt, zodat hij of zij door de zorgverleners niet enkel als een 'medische' patiënt gezien wordt. Zo kan het zijn dat iemand die bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek is, meer belang hecht aan tijd thuis bij zijn familie dan aan het rekken van zijn leven met therapeutische behandelingen in het ziekenhuis. Binnen de therapeutische vrijheid waarover ze beschikken, zullen zorgverleners daarom zo veel mogelijk rekening moeten houden met de wensen en verwachtingen van de patiënten.

Daarom wordt ook de mogelijkheid tot 'vroegtijdige zorgplanning' verankerd: het opstarten van het denkproces met de zorgverleners over wat je wensen zijn als patiënt. Elke patiënt zal recht krijgen op een vertrouwenspersoon die hem in de uitoefening van al zijn rechten bijstaat, ook wanneer hij wilsonbekwaam is. Pleegouders krijgen formeel de bevoegdheid om hun pleegkind te vertegenwoordigen, nabestaanden van een overleden patiënt zullen de mogelijkheid krijgen om een klacht in te dienen.

Tot slot moet de patiënt beter in staat gesteld worden de regie van zijn zorg in handen te nemen. Transparantie en duidelijke informatie zijn daarbij sleutelbegrippen. "Alleen door vlotte en toegankelijke informatie op maat van de patiënt, kun je als patiënt zelf je gezondheidssituatie inschatten en mee bepalen waar jij in je leven voor wil gaan", zegt Vandenbroucke. "Zo zal de patiënt door informatie over de beroepskwalificaties en -ervaringen van een zorgverlener op een meer genuanceerde wijze een keuze voor een zorgverlener kunnen maken. Het nieuwe ontwerp voorziet ook uitdrukkelijk dat de patiënt - op basis van die duidelijke en volledige informatie - altijd moet kunnen inschatten wat een bepaalde ingreep of tussenkomst hem of haar zal kosten."

Het goedgekeurde ontwerp van de wet op de patiëntenrechten gaat nu voor advies naar de Raad van State, in het najaar volgt een eerste bespreking in het parlement.