gips
19/12/2017
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Geïntegreerde zorg voor kwart van Belgische bevolking

Over heel België starten binnenkort 14 projecten rond geïntegreerde zorg voor chronisch zieken. De selectie werd op 18 december goedgekeurd op het Verzekeringscomité van het Riziv. De bedoeling van de projecten is om de zorg voor mensen met een chronische aandoening beter te stroomlijnen. Zorgverleners en -instellingen zullen beter samenwerken rond en met de patiënt, zodat die kan rekenen op betere zorg én een betere levenskwaliteit. De projecten zullen vier jaar lopen.

In het totaal bestrijken de 14 projecten een regio van 2,65 miljoen mensen, ongeveer een kwart van de Belgische bevolking. Vlaanderen telt zeven projecten, Wallonië vijf, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap elk één. Elk project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorg- en hulpverstrekkers, in samenwerking met de verschillende overheden.

In de projecten zullen zorgverleners in de eerste en de tweede lijn, actoren uit de woon- en de thuiszorg, verenigingen van patiënten en/of mantelzorgers en welzijnsorganisaties nauwer met elkaar samenwerken. Ook andere actoren zijn betrokken, zoals de ziekenfondsen, de vrijetijdssector, lokale overheden en academici. En op beleidsniveau zal evenzeer nauwer worden samengewerkt. 

De selectie van de 14 projecten kadert in de hervorming van de zorg voor chronisch zieken. Op 2 februari 2016 lanceerden Maggie De Block, federaal minister van Volksgezondheid, en haar collega-ministers van de deelstaten de Gids ‘Geïntegreerde zorg voor een betere gezondheid’. Uitgangspunt daarbij is de ‘Triple Aim’-doelstelling: de levenskwaliteit van chronische patiënten verhogen, de gezondheid van de bevolking verbeteren en de middelen die naar zorg stromen beter gebruiken, door meer en beter samen te werken. Bijkomend wordt in de gids bijzondere aandacht besteed aan het welzijn van de betrokken zorgverleners.