Kinderen
21/12/2023
Kwaliteit Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Woonzorg

Elk kind verdient een goede plek om op te groeien

VRT zond op 20 december 2023 een Panoreportage uit over het schrijnend gebrek aan crisisopvang voor kinderen en jongeren die niet in hun gezin kunnen verblijven of kunnen rekenen op opvang in hun eigen netwerk. Een deel van die kinderen komen terecht in algemene ziekenhuizen. Soms gaat het om baby’s die in het ziekenhuis geboren worden en niet veilig naar huis kunnen, maar het gaat ook om peuters, kleuters, lagereschoolkinderen en adolescenten. De jeugdrechtbank stuurt hen door, politie, parket, een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg of een andere instantie. De reden: er is geen andere plaats in de (crisis)jeugdhulp waar ze terechtkunnen. Soms gaat het om een korte opname, maar het kan ook weken of maanden duren vooraleer er een oplossing komt.

VRTNWS spreekt over 147 minderjarigen in 2023 die op die manier in de Vlaamse ziekenhuizen werden opgenomen. Zorgnet-Icuro, dat in nauw contact staat met de sociale diensten van de ziekenhuizen, vermoedt dat dit een onderschatting is van het aantal 'sociale opnames'.

Het spreekt voor zich dat een algemeen ziekenhuis geen goede plaats is om niet-zieke kinderen en jongeren op te vangen. Het zorgpersoneel is hiervoor niet opgeleid, en heeft niet de tijd om deze kinderen en hun gezinnen op een gepaste manier te begeleiden. Sommige kinderen raken hierdoor gedesoriënteerd, lopen weg, de contacten met de ouders verlopen moeizaam enz. Ondanks de moeilijke context doet het ziekenhuispersoneel wat ze kunnen voor deze kinderen en jongeren.

Willen we investeren in de toekomst, dan moeten we voor deze groep kwetsbare kinderen en jongeren kwaliteitsvolle opvang voorzien. Zorgnet-Icuro is dan ook blij te vernemen dat minister Crevits een plan uitrolt om te zorgen voor bijkomende opvang voor deze kwetsbare doelgroep. Opgroeien lanceert ook een nieuwe campagne om nieuwe pleeggezinnen te zoeken voor de opvang van baby’s. Want elk kind heeft recht op een goede plek om groot te worden.

Bekijk de reportage

Lees het artikel op VRTNWS

Interview Hilde Crevits in de Ochtend van 21 december

Persbericht van Opgroeien