vaccinatie
14/12/2023

Coronavirus: Ruim 1,8 miljoen Belgen lieten deze herfst boostervaccin zetten

Ruim 1,8 miljoen Belgen hebben deze herfst een boostervaccin laten zetten. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn grote verschillen op te merken.

De cijfers gaan over het aantal vaccinaties dat de laatste 6 maanden is gezet. In de praktijk gaat het om de vaccinaties die deze herfstcampagne zijn toegediend. Bekeken over heel België zijn 51 procent van de mensen gevaccineerd die tussen 65 en 84 jaar oud zijn, en 56 procent van de 85+'ers. Dat is minder dan bij eerdere vaccinatiecampagnes. 

Vaccinoloog Pierre Van Damme wijst naar meerdere redenen als verklaring voor de lagere cijfers. "Er is minder ruchtbaarheid gegeven aan de campagne", zegt hij. "De campagne is deze herfst ook op een andere manier vormgegeven: mensen konden zich niet meer in de grote vaccinatiecentra laten vaccineren, maar bij de huisarts of apotheker." Van Damme gelooft daarnaast dat mensen in het algemeen minder geneigd zijn om zich te laten vaccineren, omdat er minder complicaties van de ziekte te verwachten zijn tegenover de jaren voorheen. "En er kan ook een zekere algemene vaccinatiemoeheid zijn opgetreden", stelt de vaccinoloog.

In Vlaanderen heeft 64 procent van de 65+'ers een coronaspuitje laten zetten deze herfst, dat is een stuk hoger dan de cijfers in dezelfde leeftijdscategorie voor Wallonië en Brussel.