“Ziekenhuis voor Ziekenhuis”: Hecht partnerschap tussen Belgische en Afrikaanse ziekenhuizen

Met het project Ziekenhuis voor Ziekenhuis creëert de ngo Memisa banden tussen Belgische ziekenhuizen en gezondheidszones in verschillende Afrikaanse landen. 

Wereldwijd is er nog steeds een heel ongelijke toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg. Ondanks succesvolle gezondheidsprogramma’s en inspanningen, hebben veel mensen in Afrika geen of onvoldoende toegang tot degelijke basisgezondheidszorg.

Om voldoende middelen en steun te hebben om dit onrecht de wereld uit te helpen, is een sterk maatschappelijk draagvlak nodig. Voor de Belgische ngo Memisa is solidariteit dan ook een sleutelwoord. Via het initiatief Ziekenhuis voor Ziekenhuis dragen verpleegkundigen, directieleden, zorgmanagers, communicatiemedewerkers, technici… (met andere woorden een heel team van solidaire medewerkers) hun steentje bij om patiënten, bezoekers en personeel te sensibiliseren over de grote ongelijkheid wereldwijd op het vlak van toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg en perinatale zorgen.

Uitwisselingsreizen

Solidaire ziekenhuizen worden gekoppeld aan gezondheidsstructuren waar Memisa actief is, waardoor er een interessante dynamiek en uitwisseling ontstaat tussen de ziekenhuizen in België en hun collega’s elders in de wereld.

Deze band wordt versterkt door inleefreizen. Personeelsleden van een Belgisch ziekenhuis bezoeken de gezondheidszone en maken ter plaatse kennis met Afrikaans medisch personeel. “De ervaring leert ons dat het wederzijds respect door zulke uitwisseling alleen maar groeit”, vertelt Hélène Flaam, projectverantwoordelijke voor Ziekenhuis voor Ziekenhuis bij Memisa. “Door de uitwisseling ontstaat er een verbondenheid, een sterke vorm van collegialiteit. Al kan zo’n reis natuurlijk ook best confronterend zijn. De omstandigheden waarin patiënten verzorgd worden zijn helemaal anders dan wij gewend zijn. Vaak levert dat ook boeiende reflecties op over de eigen levenswijze.”

Duurzaam engagement

De solidaire ziekenhuizen gaan dit duurzame engagement aan voor een periode van minstens vijf jaar. Naast sensibiliserende activiteiten, zamelen de ziekenhuizen ook bijdragen in om hun partnerzone te ondersteunen. En daarbij zijn ze best creatief. Gaande van een barbecue, over een wandeltocht tot een klassieke wafelverkoop of een percentje op de koffie. Kosten, noch moeite worden gespaard om geld in het laatje te brengen om zo concrete projecten financieel een duwtje in de rug te geven.

 

-----

Ziekenhuis voor Ziekenhuis is een initiatief van Memisa ontstaan in 2004.
Sinds 2017 werkt de ngo Artsen Zonder Vakantie ook mee aan dit initiatief.
Meer informatie vind je op: www.memisa.be/ziekenhuisvoorziekenhuis