Zorgpersoneel
10/10/2023
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Zorgnet-Icuro vraagt uitbreiding flexijobs voor zorgberoepen

Sinds begin 2023 zijn er al flexijobs mogelijk in de zorgsector, maar enkel voor ondersteunende functies. De federale regering beslist nu om de flexijobs uit te breiden tot veel meer sectoren, weliswaar met een strengere omkadering. Zorgnet-Icuro vraagt dat flexijobben ook mogelijk wordt voor zorgpersoneel.

Het is een publiek geheim dat de zorgsector kreunt onder de personeelsschaarste. Ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere organisaties zijn permanent op zoek naar versterking van hun teams om de zorgcontinuïteit te kunnen blijven garanderen. Flexijobs zijn een van de manieren die kunnen bijdragen aan een “verzachting” van het probleem. Maar ziekenhuizen of woonzorgcentra mogen geen verpleeg- of zorgkundigen in een flexijob tewerkstellen, enkel ondersteunend personeel, zoals keukenhulpen of schoonmakers.

Zorgnet-Icuro vindt dat een gemiste kans. Wie een zorgberoep uitoefent, 80% werkt en occasioneel wil bijklussen, kan dat gaan doen in een andere sector, bijvoorbeeld de horeca. Maar die persoon mag als flexijobber niet een extra weekend gaan werken in de zorg (weliswaar bij een andere werkgever). Hetzelfde geldt voor gepensioneerde zorgverleners die nog fit zijn en nog een aantal uur per week willen werken. Nu gaan die bijklussen in andere sectoren.

Margot Cloet: “Hiermee gaat waardevol zorgpotentieel verloren. In onze sector zijn de noden zo hoog dat we alle mogelijke handen kunnen gebruiken. Het gaat ook niet om het creëren van goedkope jobs. Wie als verpleegkundige of zorgkundige een vast voltijds contract wil, kan dat zonder probleem vinden.”

Nu er ook strengere omkaderende voorwaarden zullen van toepassing zijn, vraagt Zorgnet-Icuro met aandrang dat de federale regering de uitbreiding van flexijobs in de zorgsector voor alle functies mogelijk maakt.