tandenpoetsen
11/04/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Ieders mond gezond

Heel wat mensen in armoede ondervinden financiële, administratieve of sociale drempels om tot bij de tandarts te geraken. Daardoor is het gemiddeld gezien niet altijd zo goed gesteld met de mondgezondheid van mensen in armoede. De gevolgen van aanslepende mondproblemen kunnen echter groot zijn: pijn, schaamte, een hogere tandartsrekening, extra lichamelijke klachten, minder zelfvertrouwen, problemen om werk te vinden.

Ieders Mond Gezond is een project van het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond) en heeft als doel de ‘kloof’ tussen mensen in armoede en de mondzorgprofessional te verkleinen.

Opleiding mondzorgcoach

Voor welzijns- en gezondheidswerkers organiseert Ieders Mond Gezond een opleiding ‘mondzorgcoach’. Na het volgen van deze kosteloze, eendaagse opleiding kunnen medewerkers van armoedeorganisaties de mensen uit hun organisatie helpen waar nodig. De mondzorgcoaches voeren uiteraard zelf geen enkele behandeling uit, maar vervullen een brugfunctie tussen de patiënt en de reguliere zorg. 

Sinds 2016 heeft Ieders Mond Gezond 287 mondzorgcoaches opgeleid.

Mondscreening

Naast opleidingen organiseert Ieders Mond Gezond samen met de welzijns- en gezondheidswerkers een gratis mondscreening voor de mensen uit hun organisatie. Tandartsen en mondhygiënisten verbonden aan het project komen dan een volledige of halve dag ter plaatse om de monden na te kijken en advies te geven. Ze voeren geen behandeling uit, maar geven wél een doorverwijzing voor de plaatselijke tandarts mee.

In 2023 zijn in totaal 3000 personen gescreend.

Wat brengt de toekomst?

Ieders Mond Gezond is actief betrokken bij verschillende samenwerkingsverbanden met andere organisaties en partners. In 2024 zal Gezonde Mond specifiek inzetten op geïntegreerde samenwerkingen met de Vlaamse Eerstelijnszones, met als doel de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren. Naast het verbreden van het werkingsgebied, heeft Ieders Mond Gezond ook als belangrijke doelstelling het verankeren van haar lokale werkingen, zoals onder meer in steden als Gent, Mechelen, Antwerpen en Leuven. 

Meer info