twee mensen bekijken samen een scherm
27/03/2023
Kwaliteit Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Hoe start ik een taalbijstandsbeleid in mijn ziekenhuis? Bekijk de webinars

België is een land met een groeiende superdiversiteit. Zorgverleners zullen dus steeds meer te maken krijgen met taalbarrières, omdat de patiënt onvoldoende goed Nederlands spreekt om een moeilijk medisch gesprek te voeren of terugvalt op zijn moedertaal om zijn emoties te uiten.  

Als zorgverlener moet je de taalbarrière wegnemen om kwaliteitsvolle en veilige zorg te kunnen bieden. Enkel als je elkaar goed begrijpt, kun je de juiste diagnose stellen en de patiënt informeren in het kader van de wet patiëntenrechten. 

Een transparant en duidelijk taalbijstandsbeleid in je ziekenhuis zorgt ervoor dat zorgverleners de juiste hulpmiddelen kunnen inzetten om de communicatie vlot te laten lopen. Dat kan gaan over een intercultureel bemiddelaar, sociaal tolk, informele tolken, anderstalige personeelsleden, vertaalapps, pictogrammen … 
 

Webinars

Samen met Zorgnet-Icuro organiseerde Kom op tegen Kanker in februari en maart 2023 twee webinars om ziekenhuizen te ondersteunen bij het uitwerken of het verbeteren van hun taalbijstandsbeleid. 
Deze webinars sloten naadloos aan op de gids ‘Een taalbijstandsbeleid in jouw ziekenhuis’ die in 2022 door Kom op tegen Kanker en Zorgnet-Icuro werd verspreid. 
 

Webinar 1: Een visie en een beleid rond taalondersteuning. Hoe pak ik dat aan?

  • Agentschap Integratie en Inburgering: hoe start ik met een taalbijstandsbeleid in mijn ziekenhuis? Welke voordelen en aandachtspunten zijn er? 
  • Met de ervaringen van Patricia Fruyt (diensthoofd patiëntenbegeleiding UZ Gent) en Joeri De Munck (manager patiëntenbegeleiding ZNA
  • Herbekijk het webinar op YouTube

Webinar 2: Welke taalondersteuning bestaat er en hoe maak ik mijn keuze?

  • Agentschap Integratie en Inburgering: welke soorten taalondersteuning bestaan er en wanneer zet ik welke taalondersteuning in?  
  • Met de ervaringen van Joeriska Hillaert (coördinator interculturele bemiddeling az groeninge) en Patricia Vrancken, diensthoofd patiëntenbegeleiding ZOL)
  • Herbekijk het webinar op YouTube
     

Interview Zorgwijzer: Tijd voor een taalbijstandsbeleid

Zorgwijzer ging in gesprek met Els Meerbergen, expert kankerzorg bij KOTK en auteur van de gids. Sofie Goderis getuigt vanuit haar ervaring in Sociale Dienst - Interculturele Bemiddeling – Vrijwilligerswerk bij AZ Sint-Lucas in Gent.

Lees hier het interview.