Green Deal
05/10/2023
Technologie en innovatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Green Deal Duurzame Zorg: 196 organisaties doen mee aan in totaal 83 acties

De Green Deal Duurzame Zorg zag begin 2023 het levenslicht. Het doel is om samenwerking te stimuleren tussen zorgactoren, maar ook kennis- en ervaringsuitwisseling te faciliteren. Het is een oproep aan iedereen binnen de brede sector – van onthaalmoeder tot ziekenhuis – om zich te engageren tot het uitvoeren van concrete, duurzame acties aangepast aan de eigen mogelijkheid. De optelsom van deze - intussen 83 - acties, zowel klein als groot, kunnen gezamenlijk een positief signaal en de noodzakelijk duurzame versnelling creëren. 196 organisaties, van zorg- en welzijnsorganisaties over koepels en onderzoeksinstellingen tot lokale besturen en overheidsinstellingen stapten al mee in het verhaal.

Wat is nu de COuitstoot van de Belgische zorgsector?

Om dat te weten te komen is België mee ingestapt in het Operation Zero project van Health Care Without Harm (HCWH), een internationale netwerkorganisatie van ziekenhuizen en zorgactoren. Tijdens een eerste fase van het project werkte HCWH samen met Italië, Nederland en Portugal om een methodologie uit te werken om de nationale/regionale uitstoot van de zorgsector in kaart te brengen. Daarnaast werd er ook een decarbonisatie stappenplan opgesteld.

Vervolgens wordt de toepasbaarheid van deze methodologie in een tweede fase, gestart begin september 2023, uitgetest op een klein cohorte pilootlanden, waaronder ook België. Voor België is FOD Volksgezondheid hiervan de trekker en Departement Zorg partner. De focus ligt momenteel op het in kaart brengen van de data die hiervoor bruikbaar zijn en waar deze zich bevinden. Zo wordt o.a. de dataverzameling van de energiescans van VIPA meegenomen in deze oefening.

The Good Wave

Op 21 september lanceerde de Koning Boudewijnstichting The Good Wave, een netwerk van professionals uit diverse sectoren die allemaal één ding gemeen hebben: ze willen mensen in beweging zetten voor duurzaamheid, voor het klimaat. The Good Wave wil de impact van de verschillende klimaatacties versterken, o.a. via het aanbieden van hands-on tools, vormingen (learning labs) en events, met een focus op de kracht van klimaatcommunicatie. Op hun website zijn nu al tips en tricks te vinden, bv. over hoe om te gaan met klimaatangst.

Save the date

Save the date voor het overkoepelend event ‘Eén jaar Green Deal Duurzame Zorg’ op woensdag 8 mei 2024 in het Herman Teirlinck gebouw in Brussel. Meer info volgt!

De voorzitters van de Green Deal Duurzame Zorg

Peter Raeymaekers van Zorgnet-Icuro neemt de taak van voorzitter op zich op. Peter blijft daarnaast een co-trekker van het thema Klimaat en Infrastructuur.
Peter wordt bijgestaan door Jozef De Borger van Novulo-Buildings die de taak van co-voorzitter op zich neemt. Novulo-Buildings, een private onderneming, is gespecialiseerd in modulaire zorgunits. Proficiat Peter!