Mentaalmaatje
10/10/2023
Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

Een mentaalmaatje voor je mentaal welzijn

3 op de 10 Belgen vindt het moeilijk om te praten over mentale problemen of om hulp te zoeken bij een professional. Daarom lanceren het Vlaams Patiëntenplatform en Familieplatform vandaag, 10 oktober, tijdens Werelddag Geestelijke Gezondheid het nieuwe woord ‘mentaalmaatje’. Bovendien wordt de term ‘mentaalmaatje’ als nieuwe overkoepelende term voorgesteld voor alle soorten buddywerking.

Bespreekbaar maken

"Iedereen voelt zich wel eens minder goed, en dan moet er ruimte zijn om daarover te kunnen praten.”, aldus Kim Steeman, directeur van het Familieplatform. Familieplatform wil met het initiatief mensen aanmoedigen om - zonder schaamte - hulp of steun te zoeken wanneer ze er nood aan hebben. “Die hulp hoeft niet altijd professioneel te zijn. Het kan ook iemand zijn uit de persoonlijke omgeving zoals een familielid, collega of vriend.”, licht Patrick Colemont van het Vlaams Patiëntenplatform toe. “Met Familieplatform streven we steeds naar een actieve rol van de nabije omgeving tijdens het herstelproces van de cliënt. Ook dit initiatief is gebaseerd op dat principe.”, legt Kim Steeman verder uit. 

De doelgroep van het initiatief is breed, en omvat iedereen die zich betrokken voelt bij mentale gezondheid. Het kan zowel gaan om personen die steun zoeken, als om individuen die graag steun willen bieden aan anderen. Familieplatform wil met het initiatief mensen van alle leeftijden, achtergronden en ervaringen uitnodigen en verwelkomen om deel te nemen aan dit groeiende netwerk van empathie en begrip.

Iedereen verdient een mentaalmaatje!

“Een mentaalmaatje is iemand die zonder oordeel luistert, begrip toont en steun biedt aan iemand die het mentaal moeilijk heeft.”, legt Patrick Colemont, bedenker van de term, van het Vlaams Patiëntenplatform uit. “We zijn er ons van bewust dat er reeds talloze initiatieven bestaan, maar net door die veelheid aan initiatieven zien mensen de bomen door het bos niet meer.”, vult Kim Steeman aan. Het nieuwe online platform ‘mentaalmaatje’ wil hieraan tegemoetkomen en bundelt alle initiatieven op één website www.mentaalmaatje.be.
Daarnaast is er ook een Instagram-pagina aangemaakt: https://www.instagram.com/mentaalmaatje/.

Het doel van het initiatief is stigma’s rond psychische aandoeningen doorbreken en de drempel om erover te praten verlagen. 

Vlaamse Veerkracht

In 2020 richtte de overheid een relanceplan Vlaamse Veerkracht op met als doel de welvaart en het welzijn in Vlaanderen opnieuw te versterken na corona. “Dankzij het relanceplan werd ons initiatief rond mentaalmaatje mogelijk gemaakt. Het concept past perfect binnen het doel om het Vlaamse zorg- en welzijnssysteem te versterken.”, aldus Kim Steeman.