Kunst
16/04/2024
Zorgbeleid Woonzorg

De waarde van kunst en cultuur voor zorg en gezondheid

De druk op de zorg, en op de ouderenzorg in het bijzonder, is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor nu en voor de volgende generaties. Bestaande vormen van ouderenzorg worden niet altijd meer als passend ervaren, noch voor de oudere die zorg nodig heeft, noch voor diegene die de zorg verleent. De vraag naar een creatieve aanpak in de ouderenzorg, waarbij sterker wordt ingezet op de mogelijkheden en de wensen van de gebruiker, is zeer actueel.

Het Fonds Houillogne-Hanne beheerd door de Koning Boudewijnstichting wil specifiek de mentale en fysieke gezondheid en leefomstandigheden van de oudere bevolking verbeteren, met bijzondere aandacht voor artistieke projecten. Kunst en cultuur en ouderenzorg, allebei essentiële steunpilaren van onze samenleving, hebben vele raakvlakken. Zo streven ze bijvoorbeeld beiden naar een verbetering van de levenskwaliteit. 

Internationaal onderzoek heeft een aantal voorbeelden gedetecteerd en win-win samenwerkingen aangetoond tussen (ouderen)zorg en kunst. Met deze oproep wil de KBS pilootprojecten ondersteunen, waar mogelijke modellen van samenwerking tussen (ouderen)zorg en kunst/cultuur/erfgoed worden getest. Samen moeten deze pilootprojecten een aantal leerpunten/kritische succesfactoren opleveren, die kunnen leiden tot een agendasetting voor het beleid en uitgroeien tot een gezamenlijk toekomstverhaal. Belangrijke voorwaarden zijn de participatie van de ouderen zelf in het aanbod en niet louter een interactie tussen het culturele lokale aanbod en de gebruiker.

Zowel zorgorganisaties voor ouderen als organisatoren van een cultureel aanbod kunnen een project indienen. Naast erfgoed kunnen alle mogelijke vormen van kunst en cultuur (dans, zang, woordkunst, beeldende kunst, …) in aanmerking komen voor een projectondersteuning. Een project indienen kan tot 20 juni 2024. Er is ondersteuning mogelijk tussen 5000 en 25.000 euro.

Bekijk alle info