Lokale dienstencentra
20/06/2023
Zorgbeleid Woonzorg

50 jaar lokale dienstencentra: een warme thuis voor tienduizenden mensen

Lokale dienstencentra hebben de voorbije 50 jaar al tienduizenden ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen in het algemeen over de vloer gehad. Dankzij de tomeloze inzet van personeel en vrijwilligers kregen die tienduizenden mensen de kans om beter hun weg in de samenleving te vinden en makkelijker voor zichzelf te zorgen. Mensen die op zoek zijn naar een gezellige babbel of een fijne job als vrijwilliger, kansarme personen, mensen die fysieke ondersteuning nodig hebben of het mentaal moeilijk hebben, iedereen is welkom. Elk lokaal dienstencentrum is verschillend, maar ze hebben 1 zaak gemeen: ze zijn voor iedereen een warme thuis. 50 jaar lokale dienstencentra is alleszins reden genoeg om te vieren.

Wat maakt een lokaal dienstencentrum zo bijzonder?

Hier is iedereen welkom. De activiteiten zijn laagdrempelig en betaalbaar. Ze creëren sociaal contact tussen heel diverse mensen die elkaar anders misschien niet zouden ontmoeten. Zo bouwen de bezoekers een netwerk op: een belangrijk ingrediënt voor een kwaliteitsvol leven. Wist je dat mensen dankzij hun lokaal dienstencentrum vaak zelfs langer thuis kunnen wonen? Extra troef: wie een zorgvraag heeft of zelf hulp wil aanbieden, moet niet eerst bij allerlei instellingen of sociale werkers aankloppen. Nee, het lokaal dienstencentrum zet je op weg. Je stapt gewoon binnen met je vraag, je zorgen, maar ook met je talent, je inzet of je interesse. Een lokaal dienstencentrum past zich aan de bezoeker aan, ongeacht de afkomst, financiële situatie of interesse.

Daarnaast heeft het lokaal dienstencentrum een rijk aanbod aan vrijwilligerswerk. Duizenden vrijwilligers staan dagelijks klaar om van het lokaal dienstencentrum een prachtig verhaal te maken. Zorgvragers krijgen hulp, vrijwilligers en bezoekers beleven een leuke tijd.

Buurtwerk op zijn best

De initiatieven van de lokale dienstencentra komen niet zomaar uit de lucht gevallen: ze zijn gebaseerd op een buurtanalyse. Die verankering in de buurt maakt elk lokaal dienstencentrum laagdrempelig, verschillend en zonder meer uniek. Elk centrum heeft eigen accenten, een eigen invulling van de activiteiten, met vrijwilligers uit de buurt... Hier kennen en helpen mensen elkaar. Wie lokaal dienstencentrum zegt, zegt zorgzame buurt! Ook omdat elk centrum een uitgebreid netwerk heeft aan zorg- en ondersteuningspartners, van wijkagent tot postbode of buurtvereniging.  

Meer dan ooit preventie

In een lokaal dienstencentrum staat heel wat op het programma: vormingen, ontmoetingsmomenten, verzorging, uitstappen, maaltijden … Maar de dienstencentra doen geen van die dingen zomaar. De focus ligt bijna altijd op preventie. Enkele voorbeelden?

  • Met leuke activiteiten stimuleert men sociaal contact en wordt sociaal isolement voorkomen.
  • Via infomomenten, bewegings- en relaxatieoefeningen, diensten zoals pedicure … helpen ze om fysische of psychische gezondheidsproblemen te snel af te zijn.
  • Informatiesessies maken mensen wegwijs in voorzieningen en sociale of financiële voordelen. 
  • Computercursussen zoals over online bankieren … helpen mensen om langer zelfredzaam te blijven.

Al die initiatieven kan je samenvatten als een uitnodiging aan elke bezoeker om zorg te dragen voor zichzelf of anderen, en op die manier langer kwaliteitsvol thuis te blijven wonen. 

Die preventieve aanpak heeft nog pluspunten: is er toch iets aan de hand, dan merkt het lokaal dienstencentrum dit meteen op en kan het snel inspelen op de beginnende zorgnoden van elke bezoeker.

Maak kennis met de lokale dienstencentra

Deze campagne is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten met de steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De partners in dit project zijn Gezond Leven, het Logo, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vereniging van Vlaamse Lokale Dienstencentra en Zorgnet-Icuro.