Kloosterhof
03/06/2020
Personeel en Organisatie Kwaliteit Ethiek en zingeving Communicatie Financiering Technologie en innovatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Beleidsaanbevelingen Zorgnet-Icuro na de eerste golf: 'Is nu de zorg aan zet?'

In het voorjaar 2019 organiseerde Zorgnet-Icuro onder de naam “Zorg aan Zet” een brede burgerbevraging over de toekomst van de zorg. Burgers, zorgverleners en gebruikers dachten na en discussieerden over ons zorgsysteem, waar we naartoe moeten en hoeveel we daarvoor over hebben. Een rapport van meer dan 30 pagina’s toonde wat mensen belangrijk vinden, signaleerde problemen en stelde concrete hervormingen voor. Toch was zorg in de verkiezingscampagne van 2019 nooit een groot thema.

We zijn nu ruim één jaar en één Covid-crisis later. Corona zette de pijnpunten van ons zorgsysteem op scherp. Bevragingen bij het brede publiek tonen dat mensen wakker liggen van de gezondheidszorg. Is de tijd eindelijk aangebroken om ons zorgsysteem krachtdadig te transformeren? Zullen politici hiervan de eerste beleidsprioriteit maken? Is de Zorg nu eindelijk aan Zet?