Evacuatie virtual reality
14/10/2021
Technologie en innovatie Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg

Leren evacueren met virtual reality

Zorgnet-Icuro werkte samen met techbedrijf OneBonsai om een evacuatietraining in virtual reality uit te werken. Hoe die digitale evacuatie er precies uitziet, krijg je te zien in een korte video.

In verschillende Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra leert het personeel met Virtual Reality hoe correct te evacueren in geval van nood. Zorgnet-Icuro werkte samen met OneBonsai om verzorgend personeel zo goed mogelijk op te leiden. 

Walter Sablon, stafmedewerker bij Zorgnet-Icuro: "In virtual reality kunnen we evacuatieoefeningen simuleren die veilig en waarheidsgetrouw zijn. Bij het ontwikkelen van de applicatie hebben we veel aandacht besteed aan de volgorde en methodiek in geval van een evacuatie."

Stress simuleren
Met de evacuatieoefening wordt men ondergedompeld in een stressvolle situatie. Personeel leert met stress om te gaan en welke handelingen uit te voeren. De begeleiders kunnen zien hoe elke persoon omgaat met de stress en kunnen gericht bijsturen. Het trainingsprogramma is zo gemaakt dat alle uitgevoerde stappen onthouden worden. Na de training kan je meteen zien wat goed is verlopen en welke fouter er gemaakt zijn. Nog een voordeel van virtual reality: er kan zoveel geoefend worden als wenselijk is.

Veel mogelijkheden

Voor dit project is er een evacuatieoefening gemaakt, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. OneBonsai maakte ook een opleiding om verzorgend personeel te leren hoe een tracheotomie te verzorgen, eveneens in virtual reality.

Bekijk hier de video 'leren evacueren met virtual reality'

De samenwerking tussen Zorgnet-Icuro en OneBonsai kwam tot stand na een oproep van het Agentschap Innoveren & Ondernemen - VLAIO