15/04/2020

Bezoek opnieuw toelaten in woonzorgcentra: onbegrijpelijk

De Nationale Veiligheidsraad besliste deze namiddag om de coronamaatregelen te verlengen tot 3 mei. Er komen wel enkele lichte aanpassingen. Zo gaan tuincentra en doe-het-zelf-zaken opnieuw open. Maar ook voor de zorgsector komt er een wijziging: de bewoners van woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een beperking mogen voortaan bezoek ontvangen. Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro vindt dit absoluut geen goede beslissing. Dit zal de meest kwetsbaren nog kwetsbaarder maken.

Nog voor de algemene Coronamaatregelen van kracht waren, werd een moeilijke beslissing genomen om de bewoners van de woonzorgcentra te beschermen en te vermijden dat ze besmet zouden raken via familie en kennissen: de woonzorgcentra gingen op slot. Moeilijk voor de bewoners en de families, maar o zo noodzakelijk. Ondanks de lockdown ontstonden in de afgelopen weken in steeds meer woonzorgcentra besmettingshaarden. Het virus blijkt veel besmettelijker dan gedacht en komt binnen via het personeel.

Vorige week was voor de woonzorgcentra een bijzonder moeilijke week. Na aandringen besliste de overheid om systematisch te gaan testen in een eerste groep van 85 woonzorgcentra. Vandaag werden daarvan de eerste resultaten bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat 20% van de bewoners positief test en 16% van het personeel. Bovendien blijkt dat 13% van de positief geteste personeelsleden totaal geen symptomen vertoont. De woonzorgcentra proberen nu uit alle macht om besmette bewoners te isoleren van de niet-besmetten, en een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Medewerkers en families zijn ongerust en angstig over hoe de situatie verder zal evolueren.

En nu blijkt plots, na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad, dat er opnieuw bezoek zal worden toegelaten. Voor de directies van de woonzorgcentra voelt het als een kaakslag, na alle problemen van de afgelopen week. Wij vragen ons sterk af hoe het al zwaar overbelaste personeel dat in de praktijk in goede banen zal kunnen leiden. Hoe zullen de nodige beschermingsmaatregelen kunnen toegepast worden? Zorgnet-Icuro is van oordeel dat deze maatregel véél te vroeg komt. Uiteraard begrijpen wij dat bewoners al weken geïsoleerd zitten en snakken naar contact. Maar dit is een fundamentele afweging van volksgezondheid. De deuren letterlijk openzetten betekent ook de deuren wagenwijd openzetten voor het virus, meer besmettingen en meer kwetsbare ouderen die hieraan zullen sterven.

Zorgnet-Icuro betreurt het ten zeerste dat deze maatregel niet werd afgestemd met de sector, met zij die het elke dag moeten waarmaken in de voorzieningen. Wij zullen onze leden-woonzorgcentra dan ook adviseren deze maatregel niet toe te passen en – tot de situatie gestabiliseerd is – geen bezoek toe te laten.

Beluister hier het interview met Margot Cloet op Radio 1 (16 april)
Bekijk hier het interview met Margot Cloet in De Afspraak (15 april - vanaf 8')