HIC
12/01/2023
Kwaliteit Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

15 miljoen euro extra voor High Intensive Care-afdelingen in het hele land

Voor het einde van het jaar zal België 28 High & Intensive Care-afdelingen (HIC) tellen. De federale regering trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Momenteel zijn er 9 HIC-diensten in ons land.

De investering volgt op een projectoproep die Vandenbroucke vorig jaar lanceerde. HIC-diensten moeten een betere en meer humane zorg kunnen aanbieden aan mensen die in crisis worden opgenomen. In een HIC wordt met 1-op-1-begeleiding gewerkt, is er continue afstemming met de patiënt zelf, zijn naasten en extern betrokken hulpverleners, en worden vrijheidsbeperkende maatregelen zoals fixatie en isolatie zo lang mogelijk vermeden.

Dankzij de investering zullen nog voor het einde van het jaar 28 zulke diensten voor crisispsychiatrie operationeel zijn over heel het land - tegenover 9 vandaag. De spreiding is gegarandeerd omdat elk netwerk voor geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen (GGZ) minstens een High & Intensive Care unit zal tellen. De bedoeling van het hele systeem, zegt minister Vandenbroucke, is om het acute crisismoment zo snel mogelijk te overwinnen, zodat opnieuw een beroep kan worden gedaan op zorg buiten de intensieve zorgafdeling.

Daarenboven worden in de GGZ-netwerken waar al een HIC bestond de mobiele crisisteams versterkt met extra personeel (6 VTE's per netwerk), zodat de samenwerking met de spoeddiensten van de algemene ziekenhuizen kan worden versterkt.

Lees over de werking van een HIC-afdeling in Zorgwijzer