Kwaliteitsinitiatieven in de woonzorg

Heel wat initiatieven in de woonzorg beogen de kwaliteit van het wonen, het leven en de zorg voor personen met een langdurige zorg- en ondersteuningsnood in het algemeen, en oudere personen in het bijzonder, aantoonbaar te maken of te optimaliseren. Vanuit Zorgnet-Icuro trachten wij hier actief betrokken bij te zijn. Enkele initiatieven:

Kwaliteitsmonitoring: indicatoren VIKZ

De woonzorgsector is reeds jaar en dag vertrouwd met de kwaliteitsindicatoren van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ). Het VIKZ wil voorzieningen ondersteunen in hun kwaliteitsmonitoring a.d.h.v. enkele meer objectieve indicatoren enerzijds en een bevraging rond ervaring van wonen, leven en zorg in het WZC bij bewoners en familie anderzijds. De bevraging van de bewoners van WZC gebeurt door een samenwerking met de Vlaamse Ouderenraad. De resultaten van de objectieve indicatoren worden steeds publiek gemaakt op de website zorgkwaliteit.be. Voor deze objectieve indicatoren is er een overgangsperiode waarbij wordt afgestapt van de verplichte indicatoren in te dienen via zelfregistratie naar indicatoren o.b.v. het BelRAI-instrument.

Modellen/visies

Trialoog

Kwaliteit van leven van bewoners van woonzorgcentra krijgt bijzondere aandacht binnen dit project, waar de open en vertrouwensvolle relatie tussen bewoner, familie en zorgverleners centraal staat. Trialoog wil de relatie en het vertrouwen tussen bewoner, familie en woonzorgcentrum verbeteren én een manier zijn om het levensgeluk voor bewoners en hun familie te vergroten. Trialoog is samen actief leven maken in het woonzorgcentrum.

Zorgnet-Icuro maakt mee deel uit van het consortium om dit traject mee te begeleiden. 

Alle informatie vindt u op deze site

Woonleefwijzer

Trialoog is een uitbreiding van woonleefwijzer.be. Er wordt binnen een model voor organisatieontwikkeling een plaats gegeven aan woon- en leefcultuur. Van wonen & leven wordt bekeken hoe dit een antwoord biedt op de noden van bewoners. Het biedt een kader en ondersteuning voor de organisatie én voor de begeleider wonen en leven.

Tubbe

Koning Boudewijnstichting ondersteunt reeds enkele jaren woonzorgcentra om hun visie, organisatie en cultuur door te laten evolueren naar relatiegerichte en veilige zorg, met veel inspraak van alle betrokkenen. De inspiratie komt van 6 principes van een Zweedse WZC-visie. Je kan alle informatie terugvinden op tubbe.be.

Netwerk wonen en leven

Trialoog, Woonleefwijzer, Tubbe, Referentiekader dementie, maken samen met de Betekenisvolle ActiviteitenMethode, Project Odette, Sense of Home het netwerk wonen en leven.

Dit netwerk is ontstaan vanuit de positieve evolutie dat de afgelopen jaren meerdere modellen zijn ontstaan die de omslag naar kwaliteit van wonen en leven mee ondersteunen. Men ambieert van het WZC een plek te maken waar de bewoner zich gewaardeerd en thuis voelt. 

Innovatieve arbeidsorganisatie

Werktevredenheid van medewerkers is een belangrijk uitgangspunt binnen de voorzieningen. Ook hier zijn projecten rond lopende geweest en zijn er nog initiatieven die woonzorgcentra ondersteunen in het traject naar innovatieve arbeidsorganisatie. 

Naast deze projecten nemen de woonzorgcentra heel wat initiatieven om de tevredenheid van de bewoners en hun familie te kennen en hierop eventueel verbetertrajecten op te zetten. Zij kunnen ervoor kiezen stappen te zetten richting het halen van bepaalde certificaten of keurmerken aan de hand van een kwaliteitsnormenkader aangestuurd door een bepaald intern of extern kwaliteitssysteem.

Meer info over innovatieve arbeidsorganisatie

Referentiekaders en gidsen

Referentiekader dementie

In het referentiekader dementie staat de zorgrelatie centraal: betekenisvolle en authentieke contacten tussen de zorgverleners, de persoon met dementie en zijn mantelzorgers. Het is in die zorgrelatie dat zorgverleners op zoek gaan naar wat echt op het spel staat en wat bijdraagt tot iemands levenskwaliteit en zinbeleving. Dit is uiteraard voor elke persoon met dementie anders. Afgestemde zorg is daarom een van de zes fundamenten die deze zorgrelatie vorm geeft. Doorheen het dementieproces veranderen de noden, vragen en wensen van de persoon met dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen breekt daarbij een lans voor een goede ziekte- én zorgdiagnose, met ruimte voor opvolging en vroegtijdige zorgplanning. Een goede zorgrelatie evolueert mee met de zorgvrager. Ze is persoons-gericht.

Naar het referentiekader dementie

Referentiekader vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in een woonzorgcentrum

Het referentiekader omschrijft de essentiële voorwaarden voor een kwalitatieve vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg, inclusief de bijzondere aandacht voor de personen met dementie en voor de mantelzorger(s) en de naasten van de bewoners. Het Departement Zorg - Zorginspectie zal een inspectieconcept uitwerken dat aansluit bij het referentiekader.

Naar het referentiekader vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in een woonzorgcentrum

Cultuursensitieve zorg en 80 tinten grijs

Deze projecten focussen op diversiteit binnen de organisatie en de erkenning van elk van deze identiteiten (cultuur dan wel genderidentiteit). Surf naar de toolkit.

Kwaliteitssystemen

Uiteraard raken ook steeds meer de kwaliteitssystemen ingebed in de werking en organisatie van het woonzorgcentrum. Denk hier onder meer aan Menso, Qualicor, Planetree …

Kwaliteitshandboek 'Ventilatie in woonzorgcentra'

Aan welke eisen moet een ventilatiesysteem in een woonzorgcentrum voldoen? Vanaf wanneer noemen we de binnenlucht ‘ongezond’ en hoe volgt u dat op? En welke maatregelen neemt u om in elk seizoen te zorgen voor een goede luchtkwaliteit? Met het kwaliteitshandboek 'Ventilatie in woonzorgcentra' wil het Agentschap Zorg en Gezondheid woonzorgcentra helpen om beter te ventileren en te verluchten voor een gezond leefklimaat voor de bewoners, het personeel en de bezoekers.

Download het kwaliteitshandboek

Contact

Lien Van Malderen