Hoe bouwen aan een duurzame ziekenhuisfinanciering?

Podcast

Podcast (mei 2021)

In een driedelige podcastreeks de “Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld” bekijken we de financiering van de ziekenhuizen van dichterbij. Wat zijn de pijnpunten van het huidige systeem? Wat zijn de uitdagingen voor de ziekenhuissector en welke financiering is daarvoor nodig? En hoe zorgen we ervoor dat de ziekenhuisfactuur voor de patiënt betaalbaar blijft?

  • In aflevering 1 van de Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld bespreken Katrien Verschoren en Tom Balthazar van Zorgnet-Icuro de noodzaak om de ziekenhuisfinanciering te hervormen - Luister hier naar aflevering 1
  • In de tweede aflevering praten Katrien Verschoren en Marc Geboers van Zorgnet-Icuro over hoe de ambities voor onze ziekenhuizen en de financiering met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht - Luister hier naar aflevering 2
  • In de derde en laatste aflevering van de podcastreeks zijn Katrien Verschoren van Zorgnet-Icuro en Carine Van de Voorde van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) te gast - Luister hier naar het derde en laatste deel.
Debat

Debat (juni 2021)

De ziekenhuisfinanciering is toe aan een grondige verbouwingsoperatie. Daarover zijn vele analisten het al jaren eens. Covid-19 deed daar als ultieme stresstest nog een schepje bovenop. De noden van de patiënten en de samenleving veranderen; de financiering ondersteunt onvoldoende het zorgmodel van de toekomst. Zorgnet-Icuro presenteert 10 bouwstenen om concreet stappen te zetten naar een nieuwe duurzame ziekenhuisfinanciering.

Gaan met elkaar in gesprek:

  • Katrien Bervoets, voorzitter Vlaamse Vereniging Hoofdartsen
  • Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro
  • Erik Schokkaert, em. hoogleraar KU Leuven
  • Luc Van Gorp, voorzitter CM

Interviews met Katrien Verschoren, Tom Balthazar en Marc Geboers van Zorgnet-Icuro

Afsluitende boodschap door minister Frank Vandenbroucke

Michaël Van Droogenbroeck en Kerlijne Everaet leiden alles in goede banen.

Herbekijk het debat