Bart Van Daele
20/03/2023
Ethiek en zingeving Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Geestelijke gezondheidszorg

Tien vragen aan de zorgwijze: Bart Van Daele

Tien vragen aan de zorgwijze

Bart Van Daele

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze

Cindy Monard, de vorige zorgwijze, gaf de fakkel door aan Dr. Bart Van Daele. Psychiater Bart Van Daele nam in zijn dertigjarige loopbaan directiefuncties op in verschillende ziekenhuizen. Zo was hij bijvoorbeeld tussen 1999 en 2006 CEO van het UZ Leuven. Daarnaast heeft hij nog een beperkte praktijk als psychiater.

1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Ik was voorbestemd om mijn grootvader op te volgen als zaakvoerder van een grote schrijnwerkerij, maar de depressie van mijn moeder dreef me uiteindelijk richting geneeskunde en psychiatrie.

2. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

De moeilijkste momenten overkomen je op een ongeziene en onverwachte manier. Vaak geraak je verlost van de ontreddering op een moment en een wijze waarop je het niet verwacht. Loslaten is hierin een belangrijk element. Het is alsof je een nieuwe puzzel legt met oude stukken die een andere kleur hebben gekregen.

3. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Mijn grootste sterkte én zwakte is mijn ongebreidelde nieuwsgierigheid en drive die soms omslaat in gulzigheid omdat ik alles wil (ver)kennen, proberen, veranderen tot het weer eens te veel wordt. Ik lees en vertel graag verhalen. Met taal kan je het moeilijke, het afwijkende, het kwetsende, maar ook de passie en het spirituele aanraken en verdiepen. Het gesprek met anderen levert onverwachte wendingen en perspectieven.

4. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Ik zou inzetten op leiderschap op alle niveaus. Het is in onze maatschappij en in de zorg zo moeilijk geworden om teams te sturen dat we iedereen die verantwoordelijkheid wil opnemen, moeten vormen, aanmoedigen en ondersteunen. Interim management kan een kans bieden om op het juiste moment voor  je organisatie continuïteit te voorzien, maar kan ook leiden tot een nieuwe kijk als hefboom tot verandering

“Ik glimlach als mijn kleindochter voor de zevende keer “nee” zegt alsof de wereld aan haar voeten ligt”

5. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik loop en fiets. Daarnaast eet ik meer groenten en minder aardappelen dan vroeger, maar ik blijf toch vallen voor een stuk wild met een glas wijn uit de Bourgogne.

6. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Mijn kleindochter als ze voor de zevende keer “nee” zegt alsof de wereld aan haar voeten ligt.

7. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Het levend kunstwerk van de tango, een dans die bijna alles kan uitdrukken wat zich tussen een man en een vrouw afspeelt: een taal zonder woorden die vertelt over passie, eigengereidheid, overgave en spanning.

8. Welke droom koestert u?

Dat ik een verhaal  mag schrijven dat minstens door mijn kleinkinderen met veel genoegen en liefde gelezen wordt. Een verhaal dat raakpunten beroert tussen liefde, onvolmaaktheid, zorg en verbondenheid met wat er in de kleine en grote wereld gebeurt.

9. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Dat ik mag genieten van een late lente met een vrouw die ik in de herfst heb ontmoet.

10. Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

Aan prof. Marina Danckaerts omdat we allebei als psychiater al heel vroeg het beleid zijn binnengerold, eerst als een revolutionair assistentenclubje, nadien meer en meer in verantwoordelijke posities. En omdat we nog altijd geloven dat eerlijk en consequent leiderschap onze patiënt ten goede komt.

BEELD: KÁROLY EFFENBERGER

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.