15/04/2019
Kwaliteit Woonzorg

Woonzorgcentrum De Weister in kortrijk organiseert vakanties voor personen met dementie

3 april 2019

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

WOONZORGCENTRUM DE WEISTER IN KORTRIJK ORGANISEERT VAKANTIES VOOR PERSONEN MET DEMENTIE

Van 6 april tot 5 mei is het de beurt aan wzc De Weister, zij organiseren vakanties voor personen met dementie.

Wat doe je als een persoon met dementie aangeeft nog eens Parijs te willen bezoeken? Of een echtgenote van een bewoner met dementie vertelt dat ze voor hun vijftigste huwelijksverjaardag graag naar de Provence wil gaan omdat ze daar vroeger altijd samen op vakantie gingen. In eerste instantie kan je zeggen dat zoiets niet haalbaar is, dat er te veel praktische beslommeringen zijn. Of je kan er voluit voor gaan en kijken hoe je die wensen kan realiseren.

Het vraagt heel wat voorbereiding, maar de ervaring heeft ons geleerd dat er heel veel mogelijk is als je er zelf in gelooft.
Je hebt een paar enthousiaste mensen nodig, het vertrouwen van de familie en een directie die je steunt en de kansen geeft. 

Sinds enkele jaren organiseren we reizen voor onze bewoners met dementie, al dan niet met hun partner. Het gaat om kleine groepjes van maximaal vier personen. We voorzien steeds één op één begeleiding en schakelen ook vrijwilligers in. We gingen al naar de Ardennen, Nederland, Parijs, de Provence en Italië, en dit jaar gaan we op vakantie naar Duitsland. 

Onze bewoners en/of hun partner kiezen de reisbestemming. Samen met hen nemen we de praktische voorbereiding op ons. Wat zijn de sterktes en zwaktes van de bewoners? Is de familie bereid om mee te gaan? Wat is het maximumbudget? Welke personeelsleden en vrijwilligers zijn kandidaat om mee te gaan? Op voorhand proberen we ook eventuele risico’s in te schatten. Zo proberen we altijd een extra vrijwilliger in te schakelen die in geval van nood met een bewoner kan terugreizen. Het is belangrijk om de huisarts te informeren en zijn toestemming te krijgen. Zorg dat je weet of er een ziekenhuis in de buurt van het verblijf is, informeer naar een arts in de buurt. Zijn er lokaal organisaties die werken met personen met dementie?

Als we daar zijn, leggen we onszelf geen strak schema op. We kijken hoe de bewoners reageren, we stellen een aantal activiteiten voor, en zien wat er gebeurt. Het is heel belangrijk om het ritme, het tempo en de interesses van de bewoners te respecteren, en niet te vertrekken van wat de begeleiders fijn of noodzakelijk vinden. Het is écht een vakantie van en voor de bewoners.

We zijn ervan overtuigd dat vakanties voor personen met dementie een meerwaarde zijn. Het is de ideale manier om hen te integreren en te participeren aan het gewone leven. Het toont aan dat personen met dementie vooral mensen zijn, en dat zij kunnen genieten en een zinvol leven leiden, want niet alles hoeft ‘lijden’ te zijn als je de diagnose ‘dementie’ krijgt … 

Je kan je natuurlijk de vraag stellen of het de moeite is om al die inspanningen te leveren … ‘Wat hebben mensen met dementie nu aan zo’n reis? Er is een grote kans dat zij na een paar dagen al niet meer weten waar zij naartoe zijn gegaan.’ En ja, vaak is dat zo. Maar wat zij hebben mee­gemaakt, de indrukken die zij hebben beleefd, de relaties die in die week zijn opgebouwd … blijven nazinderen. 

Voor partners is het ongelooflijk om opnieuw samen op vakantie te gaan, om samen te genieten en om te ervaren hoe wij als personeel met hun familielid omgaan. En wij leren de bewoner en zijn naaste in een andere, ongedwongen situatie beter kennen.

Op www.whatmatterstoyou.be en de Facebookpagina vind je een uitgebreider verslag, foto’s en filmpjes.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.