Ter Burg Trialoog
26/09/2022
Kwaliteit Zorgbeleid Woonzorg

“Groeien naar een situatie waarin we samen tot oplossingen komen”

Trialoog bevordert de band tussen familie, bewoner en woonzorgcentrum

“Groeien naar een situatie waarin we samen tot oplossingen komen”

De relatie tussen familie, bewoner en woonzorgcentrum optimaliseren, dat is het doel van 'Verbinding in Trialoog', een project dat door de drie grote woonzorgkoepels (Zorgnet-Icuro, VVSG en VLOZO) in 2021 werd opgestart. In die relatie moeten vertrouwen, openheid en goede communicatie een evidentie zijn. In WZC Ter Burg in Nossegem staat ‘Trialoog’ alvast hoog op de agenda. WZC Ter Burg is 1 van de 10 pilootvoorzieningen die 8 maanden geleden met Trialoog van start ging.

De voorzieningen in de pilootfase zijn stellig: Trialoog is de toekomst. Het voelt goed, het werkt goed en het is het antwoord op de vele uitdagingen waar we voor staan. Dat bevestigt ook Daisy Deroulou, woonzorgcoördinator bij WZC Ter Burg: “Wat mooi is om zien, is dat we ons woonzorgcentrum aan het ‘delen’ zijn. Bewoners, medewerkers en familie beginnen samen deel uit te maken van deze organisatie. We worden een familie, een netwerk. Ieder respecteert de unieke rol die de ander heeft. Er is geen wantrouwen, geen na-ijver, geen concurrentie. Ieder neemt verantwoordelijkheid om mee te denken hoe het anders kan. Er worden niet zomaar eisen gesteld die wij als organisatie dan maar moeten oplossen. Dat is lang zo geweest. Mensen vroegen en wij schoten in een kramp om alles proberen waar te maken. Nu zijn we duidelijker in een relatie terecht gekomen waarin we samen naar oplossingen zoeken.”

Wonen en leven

Dat WZC Ter Burg meteen de positieve gevolgen van Trialoog ondervindt, is geen toeval. De voorziening is al langer bezig met dit gedachtengoed. Ze werkten al langer aan Wonen en Leven volgens de principes van relatiegestuurd werken. Nu plukken ze daar de vruchten van. “Na de Master Class Wonen en Leven ben ik gestopt met activiteitenprogramma’s te maken,” aldus Deroulou. “In plaats daarvan ging ik wekelijks aan tafel zitten met de bewoners en maakten we samen een programma. Ik deed al wel eens een suggestie maar het merendeel van de voorstellen en ideeën kwam van hen. Ik deed ook niets meer zonder hen te consulteren. Mijn collega’s begonnen dat te volgen. Je zag de mondigheid snel toenemen. Nu weten bewoners dat ze hier meer dan een woordje mee kunnen spreken en mee kunnen beslissen.”

Gesprek

Door Trialoog kon Ter Burg dit proces uitbreiden: “We zijn gestart met sessies waarin we samen droomden over de toekomst en daaruit bleek dat medewerkers, familie en bewoners best wel dezelfde dromen delen. We pikten er een heel concrete droom uit: een kinderspeelhoek in het café. We gingen meteen aan de slag. Onze werkgroep bestond oorspronkelijk enkel uit medewerkers. We durfden blijkbaar nog niet goed echt gemengd te werken. We startten met simpelweg wat kinderstoeltjes in een hoek neer te zetten. Daarop kwamen zoveel suggesties en voorstellen dat het een project geworden is dat door familie, bewoners en medewerkers werd gedragen. Door gewoon op te vangen wat er gezegd werd, door in te spelen op de energie die er ontstond, werd dit een eerste projectje in Trialoog. Zonder echt samen te vergaderen. Je kan op veel leukere manieren betrokkenheid bekomen.”

Zelfstandigere medewerkers

Hoewel het opzet rond Trialoog heel organisch groeit door aandachtig te zijn voor wat er dagdagelijks gebeurt, wordt het Trialoogproject gesteund door een stevige projectorganisatie. Een procesgroep houdt de vinger aan de pols. Waar staan we? Waar willen we heen? Wat is er aan het gebeuren? Is dit de weg of moeten we bijsturen? Het is deze groep die een helikopterpositie inneemt en de cultuurkanteling in huis ziet, benoemt en verder stimuleert.

In korte tijd voelde Deroulou dat de organisatie een verandering doormaakte: “Leidinggevenden en directie hebben een heel andere rol opgenomen. Ze betrekken en bevragen. Ze lossen het niet meer zelf op. Mijn neus krult van trots als ik zie hoeveel zelfstandiger mijn medewerkers zijn geworden en ik word blij te zien dat ze gelukkiger zijn. De lat ligt hoger nu voor medewerkers en we merken dat we daardoor zelfs aantrekkelijker geworden zijn als werkgever. Het is een goed nest hier. Medewerkers die vertrekken komen vaak terug.”

Familie is de groep die het laatst actief op de radar gekomen is. Dankzij het Trialoogproject zijn zij nu ook deel gaan uitmaken van onze gemeenschap: “Het is gek dat we er niet vroeger aan dachten dat ook zij een belangrijke plaats innemen.”

Dit is een getuigenis uit het Trialoogverhaal. Er zijn er momenteel nog 9 andere. Maar allemaal hebben ze dezelfde toon. De tijd waarin het woonzorgcentrum een bastion was waarbij de organisatie het alleen voor het zeggen had, is voorbij. Zelfs de tijd waarin de bewoner en de familie het voor het zeggen hadden in de rol van consument is achterhaald. Vandaag is een woonzorgcentrum een coöperatief gebeuren waar samen aan levenskwaliteit voor iedereen wordt gewerkt. De toekomst is samen. Dit najaar wordt voor het eerst een Master Class Wonen en Leven in Trialoog gegeven. In voorjaar 2023 wordt een tweede Master Class gepland.

Lees hier het Zorgwijzerartikel met Annemie Vanden Bussche en Iris De Mol over Trialoog

Wil je mee bouwen aan het Trialoognetwerk? Lees er alles over op www.trialooginwzc.be

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.