Stef Decoene
29/06/2023
Zorgbeleid Geestelijke gezondheidszorg

10 vragen aan de zorgwijze: Stef Decoene

10 vragen aan de zorgwijze: Stef Decoene

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze. Prof. dr. Marina Danckaerts gaf de fakkel door aan Stef Decoene, doctor in de psychologie. Decoene gaf les aan de VUB en is directeur Zorg & Organisatie in Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum Kompas in Genk. Daarnaast zat hij de werkgroep voor die de nota ‘geblokkeerde ontwikkelingstrajecten bij jongeren’ schreef. Daarmee werd de basis gelegd voor recente veranderingen in het Agentschap Opgroeien. Met ‘Over stoute dingen doen’ schreef Stef Decoene het eerste Nederlandstalige handboek criminologische psychologie dat vanuit de meest recente psychologische kennis beschrijft hoe een persoon zo ver kan komen dat hij (ernstig) normoverschrijdend gedrag stelt. 

1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Ik denk niet dat we heel vaak echt kunnen kiezen in het leven.  Ik ben dus in de zorg gerold. Maar als je blijft proberen om wat je doet goed te doen - en daar door je opvoeding toe gestimuleerd bent - kom je uiteindelijk wel op de plaats waar je écht ten volle hoort.

2. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

Dat ik niet moet vechten tegen dingen waarover ik geen controle heb, dat ik moet blijven kijken naar mezelf om niet altijd opnieuw dezelfde fouten te maken, en dat niet ‘perfectie’ maar ‘goed genoeg’ het betere doel is.

3. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Dat ik vanop wat afstand kijk naar situaties vooraleer ik handel en me afvraag wat hier goed, of ten minste goed genoeg, zal werken. Ik denk dat het goed genoeg is dat ik weet wat er werkt, maar dat ik misschien niet genoeg investeer om anderen, op hun tempo, te tonen dat het zal werken.

4. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Ophouden met anderen en de overheid de schuld geven voor wat fout loopt, maar kijken naar het eigen huishouden en zorgen dat het daar beter of voldoende goed gaat.

5. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik ben al even gestopt met alcohol drinken, al snoep ik nu wel eens te veel.  En ik denk er vaak aan om terug meer te sporten. Als psycholoog geloof ik in de kracht van gedachten.

Stef Decoene
Stef Decoene: “Als je blijft proberen om wat je doet goed te doen - en daar door je opvoeding toe gestimuleerd bent - kom je uiteindelijk wel op de plaats waar je écht ten volle hoort.”

6. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Wanneer mijn kinderen weer eens dansend door het leven walsen. Of de collega die plots ontdekt dat hij het beter gedaan heeft, en merkt dat het ook gezien werd.

7. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Ik herlees regelmatig alles, écht alles, van Jane Austen.  En ik word even stil telkens ik een schilderij van Turner zie. Voor een ADD-er als ik kan dat dan tellen.

8. Welke droom koestert u?

Dat de wereld voor mijn dochters minder vrouwonvriendelijk wordt, al zijn er heel wat tendensen waar te nemen die me niet bepaald gunstig stemmen.

9. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Wat reizen en in de tuin werken met iemand die me graag ziet. Veel boeken lezen. Zien dat mijn kinderen het volgehouden beter doen dan ik het ooit heb gedaan - en me dan afvragen of ik er toch voor ietsje tussen zit.

10. Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

An Coucke, directeur van gemeenschapsinstelling De Grubbe. Haar ken ik van donkerder dagen, maar het is An die me toonde wat ten goede gebeurt als je blijft zoeken om te zijn wie je wil zijn.

 

BEELD: KÀROLY EFFENBERGER

Mooi verwoord Stef!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.