Mia
30/01/2024
Personeel en Organisatie Kwaliteit Ethiek en zingeving Financiering Zorgbeleid Bestuur Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

10 vragen aan de zorgwijze: Mia Decaestecker

10 vragen aan de zorgwijze

Mia Decaestecker

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze. Ons warm aanbevolen als een inspirerend en geëngageerd persoon, is dat deze keer Mia Decaestecker. Haar engagement uit ze niet alleen in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven en in de sociale economie. Na een loopbaan als verpleegkundige en als ondernemer, zet ze haar ervaring nu in als voorzitter van vzw Zilvervogel, een groep woonzorgcentra en assistentiewoningen in West-Vlaanderen.

1.    Wat deed u kiezen voor de zorg?

Ik weet dat eigenlijk zelf niet. Ik was altijd al een sociaal geëngageerd iemand, was in alle jeugdbewegingen. Ik deed vroeg een vakantiejob in het ziekenhuis en voelde al snel dat dit iets was dat ik wilde doen.

2.    Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

Je denkt dat een moeilijke gebeurtenis en tegenslag enkel anderen overkomt. Als je er zelf plots geheel onverwachts mee geconfronteerd wordt, brengt het totale verwarring met zich mee. Maar achteraf kijk je terug: je ziet en voelt de verandering, een doorbraak. Die doorbraken geven toch een beetje betekenis aan de grote tegenslagen, en maken je tot wie je vandaag bent. Dat is moeilijk te beseffen op het moment zelf, maar achteraf zie je dat er ook een mooie kant is.

3.    Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Mijn vorm van gulzigheid kenmerkt zich door een intense drang en nieuwsgierigheid, altijd gericht op vernieuwing en verbinding. Hoewel die voortdurende behoefte aan vooruitgang soms als chaotisch kan worden ervaren, zowel voor mijn omgeving als voor mezelf, brengt het ook weinig rust met zich mee. Ik koester een diepgeworteld verlangen om positief bij te dragen aan het leven van anderen. Met de tijd heb ik echter beseft dat het onmogelijk is om altijd aan de verwachtingen van iedereen te voldoen. Daarom heb ik geleerd dat helderheid en rechtvaardigheid vaak effectievere benaderingen zijn en een solide basis bieden voor het nastreven van het goede.

Mia

4.    Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Samenwerken is de boodschap. Hokjesdenken verlaten, ontschotten en regelgeving vereenvoudigen. Minder financiële (subsidie)middelen krijgen of voorhanden hebben, op bepaalde domeinen, zorgt voor creativiteit en ondernemerschap. Een ongebruikelijk voorstel. Uiteraard moet de focus op mensen hierbij voorop staan, op bewoners, bezoekers, gebruikers, medewerkers. Tot slot zou een bescheiden vermindering van ego’s en kijken naar het globaal plaatje, ons soms ook aanzienlijk voorthelpen.

“Minder financiële middelen hebben, op bepaalde domeinen, zorgt voor creativiteit en ondernemerschap. Een ongebruikelijk voorstel” 

5.    Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik hou enorm van wandelen, bij voorkeur in mijn eentje, met muziek of een podcast of helemaal in stilte. Fietsen is ook een van mijn favoriete sporten. In het verleden spendeerde ik uren in de auto voor mijn job maar tegenwoordig kies ik zoveel mogelijk voor de fiets. Daarnaast ervaar ik yoga als een zeer betekenisvolle en intense vorm van lichaamsbeweging. 

6.    Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Het oprechte en ongecompliceerde gedrag van onze kleinkinderen bezorgt me altijd een glimlach, wanneer ze zo heerlijk eerlijk zijn! 

Mia

7.    Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Voor mij is muziek meer dan alleen geluid; het is een kunstvorm die emoties verweeft, verhalen vertelt en de ziel beroert. Het vermogen van muziek om abstracte gevoelens en diepere betekenissen over te brengen, maakt het voor mij een expressieve en betekenisvolle vorm van kunst. Het is een medium dat kleur geeft aan de verschillende facetten van het menselijk bestaan en een unieke, onvervangbare dimensie aan mijn beleving van kunst toevoegt.

8.    Welke droom koestert u?

Mijn oprechte droom is dat mijn familie gezond mag blijven, terwijl de banden tussen ons sterker worden. Ik koester de wens dat mijn kleinkinderen - terwijl ze hun eigen pad ontdekken - de vrijheid ervaren om hun dromen te verwezenlijken. Dat zij mogen opgroeien tot prachtige, gelukkige mensen in een verdraagzame wereld. Een wereld waar rechten en plichten samengaan.

9.    Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Mijn “herfst” zie ik graag als een periode waarin ik de wereld nog verder kan ontdekken, door te reizen met mijn partner en kinderen. Ik wil verder zinvol bezig zijn door anderen op een of andere manier te helpen, met vrijwilligerswerk of het delen van mijn ervaringen. Tegelijkertijd koester ik het idee van af en toe simpelweg niets te doen, genietend van rustige momenten en de vruchten van mijn inspanningen.

10.    Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

Ik draag graag de (zorg)fakkel over aan Philip Vanneste, de gedelegeerd bestuurder van Groep Gidts. Gedurende mijn tijd als voorzitter van 4Werk, de West-Vlaamse maatwerkbedrijven, heb ik Philip leren kennen. Hij deelt mijn visie op zorg, economie, duurzaamheid en samenwerking. Net zoals ik gelooft hij in het doorbreken van barrières en het versterken van samenwerkingen. Philip heeft de bekwaamheid om budgettaire middelen te bundelen, met als doel meer te kunnen betekenen voor diverse doelgroepen, of het nu gaat om kinderen, volwassenen met beperkingen, ouderenzorg of andere aspecten van zorg. We delen ook een sterk geloof in innovatie in de gezondheidszorg. Met zoveel gedeelde waarden en inzichten ben ik ervan overtuigd dat hij de fakkel met toewijding en effectiviteit zal dragen.

BEELD: KÁROLY EFFENBERGER

MIA proficiat met de ontwikkeling van uw activiteiten.
Succes en gezondheid
bij gelegenheid wil ik u gaarne nog eens persoonlijk ontmoeten.
Bea Tielemans Chiers
GSM 0499 729895

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.