May Blockx
04/12/2023
Kwaliteit Ethiek en zingeving Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

10 vragen aan de zorgwijze: May Blockx

10 vragen aan de zorgwijze: May Blockx

We laten in elke Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze. An Coucke gaf de fakkel door aan May Blockx. Zij startte in 1984 ‘Thuisverpleging Blockx’, een organisatie die uitgroeide van een eenmanszaak tot een groepspraktijk met 22 verpleegkundigen. May Blockx combineert haar praktijk met haar werk in de jeugdgevangenis van Everberg. Bovendien geeft ze regelmatig les aan verschillende groepen, waaronder gezinshulpen en OCMW-medewerkers.

  1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Op 18-jarige leeftijd wist ik eigenlijk niet wat zorg inhield. Maar ik was de oudste van vijf kinderen, met alleen maar broers. Ik vermoed dat ik toen spontaan besloot om voor anderen te zorgen.

  1. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

In geen enkele opleiding kan je echt leren hoe je met moeilijke momenten moet omgaan in de zorg. Op school krijg je te horen dat je jezelf moet wegcijferen en dat je de emotionele last die de zorgvrager op je legt, moet laten binnensijpelen. De fysieke aspecten van zorg kan je wel technisch leren.

  1. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Ik heb geleerd dat als je je kwetsbaar opstelt, je misbruikt kunt worden. Als je daarvan leert, wordt dat je sterkte.

  1. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

Natuurlijk, de zorg kan altijd verbeterd worden. Maar zorg verbeteren betekent ook dat je je kwetsbaarheid onder controle moet houden. Pas dan kun je op een betrokken manier de zorg verbeteren, en niet vanuit empathie.

Veel dingen bezorgen me een glimlach. Van chagrijnige mensen tot betrokken mensen. Ook de manier waarop sommige patiënten met hun ziekte omgaan: met humor en realiteit.

  1. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik zorg ervoor dat ik niet over mijn grenzen ga, omdat ik heb geleerd dat dit zowel mijn lichaam als geest beïnvloedt. En dat gaat dan ten koste van de zorg die ik kan bieden.

  1. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Veel dingen bezorgen me een glimlach. Van chagrijnige mensen tot betrokken mensen. Ook de manier waarop sommige patiënten met hun ziekte omgaan: met humor en realiteit.

  1. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Ik lees geen boeken die met zorg te maken hebben. Ik hou van kunst, maar dat heeft niets met mijn beroep te maken.

  1. Welke droom koestert u?

Wanneer u dit leest, ben ik normaal gesproken net met pensioen. Toch wil ook op mijn 69ste blijven werken, maar dan op het tempo dat ik wil. Verder wil ik vooral avontuurlijke reizen maken, iets wat ik al een tijdje niet meer heb kunnen doen vanwege de coronapandemie.

  1. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Thuisverpleging Blockx, mijn praktijk, heb ik begin oktober doorgegeven aan een organisatie die na veertig jaar de visie en passie van mij overneemt. Zo heb ik mijn oude dag al wat voorbereid. Let op: ik blijf nog verder werken, maar dan zonder de verantwoordelijkheid te moeten nemen over 22 verpleegkundigen. Ik maak graag wat extra tijd voor enkele avontuurlijke reizen.

  1. Aan wie geeft u de (zorg)fakkel door en waarom?

May Blockx duidde geen volgende Zorgwijze aan. De Zorgwijzerredactie gaf dus zelf de zorgfakkel door. De volgende zorgwijze wordt Mia Decaestecker. Zij is voorzitter van vzw Zilvervogel, een groep van woonzorgcentra en assistentiewoningen in West-Vlaanderen.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.