Filiep Bataillie
16/11/2022
Ethiek en zingeving Communicatie Algemene Ziekenhuizen

10 vragen aan de Zorgwijze: dr. Filiep Bataillie

10 vragen aan de Zorgwijze

Vanaf nu laten we in elke volgende Zorgwijzer tien levensvragen los op een zorgwijze. Die mag op het einde de fakkel doorgeven aan een nieuwe zorgwijze. Dr. Filiep Bataillie, medisch directeur in AZ Herentals en auteur van de monoloog ‘Adem’, bijt de spits af.

  1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

Als dertienjarige werd ik geconfronteerd met een neefje met Ewing sarcoom. Ik had met hem een intense band. De behandelopties waren zeer beperkt en na een aftakelingsproces van 10 maanden verloor hij de strijd. Die gebeurtenis had een enorme impact op mij. Ik besliste dat het ‘De Zorg’ zou worden, in de breedste betekenis van het woord, zowel behandelen als ‘zorg dragen’.

  1. Wat hebt u geleerd uit moeilijke momenten?

Vooreerst: samen in alles het positieve zoeken en dat als nieuw startpunt gebruiken. Het is volgens mij belangrijk om altijd de volledige concentratie te houden op het werk dat ik goed doe. Ondanks alles besef ik dat ik het geluk heb om er te mogen zijn en te mogen en kunnen zorgen voor anderen.

Filiep Bataillie
Dr. Filiep Bataillie

  1. Wat is uw grootste sterkte én uw grootste zwakte?

Steeds veel energie hebben én die gebruiken om anderen te motiveren en te stimuleren, dat is mijn grootste sterkte. Die energie gebruik ik om samen beslissingen te nemen en vooruit te kijken. Mijn grootste zwakte is mijn persoonlijk time management.

  1. Hebt u een concreet idee om de wereld van de zorg te verbeteren?

We moeten volop inzetten op het positief gevoel en de arbeidsvreugde van de zorgverleners, we moeten meer nadruk leggen op warme zorg gericht op de individuele persoon. Dat zal noodzakelijk zijn om alle zorg te kunnen blijven aanbieden. Daarnaast moeten we nog meer opleiden tot goed leiderschap om een gedragen beleid in de zorg samen te kunnen uitwerken. Kwaliteitsverbetering kunnen we realiseren door de outcome te meten.

  1. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik laat positieve energie primeren. Die energie haal ik uit het gelukkig zijn met familie en vrienden en door met de fiets naar het werk te komen.

  1. Wie of wat bezorgt u een glimlach?

Een schouderklopje dat ik krijg van een patiënt, een zorgverlener die ervoor gaat, een welgemeende knuffel en niet te vergeten: mijn 2 maanden oude kleindochter.

  1. Welk boek of kunstwerk raakt of inspireert u?

Als Toneelstuk ‘Hybris’ over Open Disclosure’, als films ‘Les uns et les autres’ van Claude Lelouch en ‘The English Patient’ van Anthony Minghella en als boeken de ‘Ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ van Milan Kundera en ‘Het ontstaan en het einde van alles’ van Graham Hancock.

“We moeten volop inzetten op het positief gevoel en de arbeidsvreugde van de zorgverleners”

  1. Welke droom koestert u?

Betaalbare toegankelijke zorg kunnen blijven bieden aan iedereen. Om dat te verwezenlijken wil ik nog lang actief blijven in de zorg, eventueel als raadgever. Daarnaast wil ik graag zelf een inspirerend boek schrijven.

  1. Hoe ziet uw ideale oude dag eruit?

Samen met familie en vrienden lang gezond blijven, vooral mentaal. Laat me daar nog wat vrijwilligerswerk aan koppelen én het boek schrijven waarover ik het hierboven had.

  1. Aan welke zorgwijze geeft u de fakkel door en waarom?

Aan Cindy Monard, directeur van Medisch Centrum St.-Jozef in Bilzen en binnenkort algemeen directeur van Sint-Trudo. Zij is een leidinggevende met oog en hart voor warme zorg. Tegelijk is ze ook dankbaar en erkentelijk als ze warme zorg mag ervaren. De stap van een psychiatrisch ziekenhuis naar een algemeen ziekenhuis is de logische stap voor iemand met zo’n uitzonderlijke capaciteiten.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.