06/05/2024, 9:30 - 16:30 13/05/2024, 9:30 - 16:30
Personeel en Organisatie Kwaliteit Technologie en innovatie Ethiek en zingeving Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

2-daagse vorming: In gesprek gaan over alcohol- en andere drugproblemen met je cliënten

Georganiseerd in samenwerking met VAD. Heel wat volwassenen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg omwille van psychische of sociale problemen, hebben ook (een hoger risico op) problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Wanneer je als hulpverlener het gesprek wil aangaan over gebruik, vraag je je misschien af: hoe maak ik het gebruik bespreekbaar? Hoe zorgwekkend is het? Wil de cliënt wel iets aan zijn gebruik veranderen? Hoe kan ik een verschil maken?

Je hoeft als hulpverlener gelukkig geen expert te zijn in middelengebruik om hierover in gesprek te gaan. Je kan op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen in de alcohol- en drugthematiek: opmerken en inschatten van problemen, motivatie met de cliënt verkennen, doorverwijzen en ondersteuning bieden tijdens en na een behandeling.

Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en krijgt in deze 2-daagse heel wat tips en tools aangereikt om het gesprek aan te gaan met je cliënt.

Op dag 1 word je geïntroduceerd in het thema. De volgende items komen aan bod:

  • Basiskaders die je helpen om: 
    • een zicht te krijgen op de impact van middelengebruik op de hersenen
    • verslavingsgedrag bij cliënten beter te leren begrijpen en ermee om te gaan
    • in te schatten wanneer middelengebruik problematisch is en welke factoren daarin een rol spelen
  • Opmerken van signalen van problematisch gebruik
  • Bespreekbaar maken en inschatten van het gebruik.
  • Gedragsverandering en motivatie.

In dag 2 wordt de theorie bevattelijk gemaakt door interactief aan de slag te gaan met het oefenen van gesprekken met cliënten in de geest van motiverende gespreksvoering zodat iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering wordt versterkt. Je krijgt zicht op welke kortere of meer uitgebreidere methodieken best aansluiten bij jouw manier van werken, bij de cliënt en bij de stap in het begeleidingstraject waarin jullie je bevinden.

Locatie
Voskenslaan 95
9000 Gent
Eerste startdatum
Organisatie
Psyche vzw
Telefoon
0490662758
E-mail
veerle.gerbosch@psyche.be