Ventilatie
26/10/2023
Kwaliteit Technologie en innovatie Woonzorg

In zeven stappen naar een goede ventilatie in woonzorgcentra

Een nieuwe leidraad van het Departement Zorg toont woonzorgcentra hoe ze in zeven stappen een plan voor goede ventilatie kunnen opstellen en uitvoeren. De leidraad bevat instructies, tips, goede praktijken, opdrachten en aandachtspunten om in hun gebouw en met hun infrastructuur te zorgen voor een gezonde binnenlucht en dat ook te monitoren.

Download hier de leidraad

De leidraad somt 7 stappen op om tot een ventilatieplan te komen, van het samenstellen van een ventilatieteam, uitvoeren van CO2-metingen en opstellen van een actieplan tot het evalueren van de acties en verbeterpunten formuleren. Het werd uitgetest in een aantal woonzorgcentra, zoals WZC Nottebohm in Antwerpen. Lees hier hun getuigenis.

Voor meer achtergrondinformatie over bijvoorbeeld ventilatiesystemen, verwijst de leidraad naar een kwaliteitshandboek ventilatie in woonzorgcentra dat vorig jaar al werd opgesteld. Met deze leidraad, het kwaliteitshandboek en ventilatieaudits hebben woonzorgcentra alle instrumenten in handen om een kwaliteitsvol ventilatiebeleid op poten te zetten.

Dit kwaliteitskader voor woonzorgcentra zal de komende jaren ook worden uitgebreid naar de andere voorzieningen in de ouderenzorg, naar voorzieningen voor personen met een handicap, lokale dienstencentra, psychiatrische verzorgingstehuizen, revalidatiecentra en kinderopvanginitiatieven. Per sector zal een kwaliteitshandboek met tips, aanbevelingen en richtlijnen worden aangeboden. Elke voorziening zal een ventilatieaudit kunnen laten uitvoeren en een individueel ventilatieplan kunnen opstellen.