Nieuws

22/03/2017

Vandaag verscheen in La Libre Belgique een open brief met een pleidooi voor de ontwikkeling van een omvattend alcoholplan, zoals aanbevolen wordt door de WHO. Een tiental organisaties, waaronder Zorgnet-Icuro, ondertekenden de oproep.

125.000! Dat is grosso modo het aantal Belgen dat meedeed aan de campagne 'Tournée Minérale'. Proficiat aan deze 125.000 personen die deze uitdaging, een initiatief van de Stichting tegen Kanker, durfden aangaan. En uiteraard ook proficiat aan de Stichting die niet alleen de gevaren van alcohol (waarvan het risico op kanker slechts één...

22/03/2017

Vandaag exact een jaar geleden sloegen terroristen toe op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. De 32 dodelijke slachtoffers en meer dan 300 gewonden worden dagelijks herdacht, maar vandaag willen we samen met vele anderen ons medeleven extra benadrukken en alle hulpverleners bedanken voor hun snelle en goede zorgen.

Volg hier live de herdenkingsplechtigheid.

20/03/2017

Niet minder dan 200.000 mensen bezochten tijdens Dag van de Zorg op 19 maart meer dan 170 zorg- en welzijnsorganisaties. Heb jij ook een speciale actie georganiseerd? Laat het ons weten via communicatie@zorgneticuro.be!

We kregen al heel wat mooie voorbeelden binnen, zoals:
Sint-Dimpna Geel
WZC Heilig Hart
ZNA Sint-Elisabeth en Hoge Beuken...

20/03/2017

Eind januari publiceerde de Stichting Innovatie & Arbeid van de Serv de resultaten van de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2016. Afgelopen week werden de gedetailleerde resultaten van deze driejaarlijkse meting voor diverse deelsegmenten van de gezondheids- en welzijnssector bekendgemaakt.

Eind januari publiceerde de Stichting Innovatie & Arbeid van de Serv de resultaten van de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2016. De cijfers gaven aan dat de werkbaarheid van alle jobs in Vlaanderen er de laatste drie jaar op achteruit is gegaan. De zorg- en welzijnssectoren...

20/03/2017

Herbekijk de uitzending van Terzake over de personeelsnorm in woonzorgcentra.

17/03/2017

Sint-Annendael Grauwzusters was een van de drie genomineerden voor het Zorgverhaal van het Jaar, waarvan de winnaar uiteindelijk het Brusselse project ‘Cultuur-sensitieve zorgambassadeurs' werd. Dat werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt op het congres van Dag van de Zorg.

Sint-Annendael Grauwzusters vzw in Diest is een multicampus organisatie actief in de gezondheidszorgsector. De vzw exploiteert 4 zorginstellingen – een psychiatrisch ziekenhuis, een initiatief beschut wonen en 2 woonzorgcentra. Hun inzending was het “Rooming-in programma bij een acute psychische...

17/03/2017

Aan De Specialist vertelt Peter Degadt over het ziekenhuis van de toekomst. Directeur algemene ziekenhuizen Marc Geboers stelt vast dat het ziekenhuisbestuur sterk geprofessionaliseerd is de afgelopen jaren. In de hervormingen moet iedereen zich nu positioneren. Bekijk beide...

16/03/2017

Van ziekenhuisclown tot pastor, van langer thuis wonen tot vrijwilligen met een chronische ziekte: Kerk en Leven brengt deze week een nummer dat bulkt van de zorgverhalen.
Een greep uit de inhoud:

  • Er zit vandaag nog marge op het aantal mensen dat thuis zorg krijgt, op voorwaarde dat organisaties meer samenwerken en burgers hun oude dag meer plannen.
  • De manier waarop pastorale werkers in de zorg de dialoog aan gaat, lijkt op twee druppels water op de katholieke dialoogschool. Lees het Standpunt van Luk Vanmaercke.
  • Zijn...
15/03/2017

De organisatie NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg) heeft hun internationale, prestigieuze kwaliteitslabel toegekend aan AZ Turnhout. Het label toont aan dat de medewerkers van AZ Turnhout veilige zorg van hoge kwaliteit bieden en dat het ziekenhuis gericht is op voortdurende kwaliteitsverbetering.

Zes auditoren van NIAZ bezochten in januari een week lang de 2 campussen van AZ Turnhout voor een grondige controle. Door 1325 normen te toetsen aan de praktijk gingen ze na of er op een kwaliteitsvolle en veilige manier gewerkt wordt. Van opname...

15/03/2017

Vanaf 1 september 2017 start de instelling voor hoger beroepsonderwijs Ic Dien uit Roeselare met een innovatief onderwijsproject in samenwerking met het Woonzorgcentrum Sint Anna te Bulskamp. Met CAELO als Centrum voor Authentieke Ervaringsgerichte LeerOntwikkeling brengt de onderwijsinstelling een praktijkgerichte dagopleiding HBO 5 verpleegkunde naar de Westhoek. WZC Sint Anna (Woonzorggroep GVO) zet sinds jaar en dag in op gastvrij omgeven en biedt haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg aan om studenten op te leiden tot kwaliteitsvolle zorgverleners.

Met...

13/03/2017

Altijd al eens achter de schermen van een ziekenhuis willen gluren? Ooit al een voorziening bezocht voor mensen met een beperking? En ken je het verschil tussen het oude rusthuis en het moderne woonzorgcentrum? Zondag 19 maart ontvangen meer dan 170 zorg- & welzijns-organisaties en scholen jou met open armen. Breng gerust je kinderen, familie en vrienden mee, want iedereen is welkom!

Bekijk hier de deelnemende organisaties.

10/03/2017

In een persbericht pleit de Strategische adviesraad voor het Vlaamse welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid (SAR WGG) ervoor dat de Vlaamse Regering een traject uitstippelt naar een omvattende en gedragen visie over de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen voor de lange termijn.

Het actieplan dat de Vlaamse Regering heeft voorgelegd is nog niet het grote masterplan over de geestelijke gezondheid in Vlaanderen dat we verwachten. Het huidige plan schetst de langetermijnvisie onvoldoende en slaagt er niet in om een ad hoc beleid te overstijgen. 

...
08/03/2017

Zelfstandig blijven wonen in de eigen, vertrouwde buurt is de wens van veel ouderen. Een aangepaste en veilige woning is daarbij belangrijk. Het Vlaams ouderenbeleid is erop gericht die wens mogelijk te maken en biedt diverse ondersteuningsvormen. Een assistentiewoning, een door de Vlaamse overheid erkende woonvorm, kan een kwaliteitsvol antwoord bieden. Om meer bekendheid te geven aan deze woonvorm en mensen te helpen in hun zoektocht naar een assistentiewoning, start de Vlaamse overheid een uitgebreide publiekscampagne op. Het is immers belangrijk dat potentiële kopers of...

08/03/2017

Op 10 oktober is het opnieuw de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. In de vorige edities stonden er filmavonden, meditatiesessies, wandelingen, theatervoorstellingen en prikkelende lezingen op het programma.  Alles bij elkaar noteerden wij zowat 325 acties in meer dan 95 Vlaamse steden en gemeenten.

Dit jaar rekenen we opnieuw op jullie creatief en organisatorisch talent.  Inspiratie nodig? Wat denk je van een workshop fit in je hoofd, een infoavond over piekeren of, waarom niet, een-goed-in-je-vel-fuif?  Alles kan en mag, zo...

07/03/2017

In België zijn jaarlijks 19.000 mensen het slachtoffer van een beroerte. Iedere dag zijn er dus 52 mensen in België die een beroerte krijgen. Een snelle herkenning van de symptomen is essentieel zowel om levens te redden maar ook om een volledig herstel te kunnen verkrijgen. Daarom lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen in 2016 de campagne ‘Herken een beroerte’ die toont hoe de bevolking een beroerte op een eenvoudige manier kan herkennen met de FAST-test.

Op 9 mei 2017 is het de Europese dag van de beroerte.

Je kan het benodigde campagnemateriaal bestellen via...

02/03/2017

D-SCOPE is het IWT-project dat onderzoek doet naar gerichte detectie van kwetsbare ouderen in hun lokale omgeving. 121 ouderen in Vlaanderen en Brussel werden uitgebreid bevraagd via een kwalitatief interview. De interviews met ouderen tonen aan dat kwetsbaarheid vaak verder gaat dan louter fysieke kwetsbaarheid, zo worden ook cognitieve, sociale, psychische en omgevingskwetsbaarheid aangehaald. Daarnaast is het ook belangrijk om een positieve kijk te behouden op ouderen in een kwetsbare situatie. Een aantal hoofdconclusies uit de tweede fase:

Ook kwetsbare ouderen kunnen...

02/03/2017

Ongeveer een miljoen vrijwilligers in ons land krijgen een duidelijker en sterker statuut. Het gaat om vrijwilligers die zich inzetten in verenigingen met socio-culturele, jeugd- en sportactiviteiten, in maatschappelijke dienstverlening en onder andere in de zorgsector en die daarvoor enkel een onkostenvergoeding krijgen.

Mensen die in een rusthuis helpen met de maaltijdbedeling, die een amateurtoneelgezelschap of een oudercomité ondersteunen, zullen volgens de nieuwe regels bijvoorbeeld niet langer zelf moeten uitvissen wat mag en wat niet kan. De vereniging waar ze helpen, zal...

01/03/2017

Vorige vrijdag hebben de contactpersonen in het kader van het dossier ‘Primaire bronverificatie via de LED-databank’ het bericht ontvangen dat de MAGDA Online-toepassing werd opengesteld om authentieke diplomagegevens via de Leer- en Ervaringsbewijzendatabank (LED) op te vragen.

Dit is een belangrijke stap voor onze voorzieningen om de authenticiteit van diploma’s en getuigschriften nauwkeurig te kunnen verifiëren. Omdat dit een applicatie is, gehost door de Vlaamse overheid, verwijzen we u voor alle praktische vragen, onduidelijkheden of problemen voor het inloggen...

27/02/2017

Ook in 2017 een uitblinkend programma voor verpleegkundigen met twintig studiedagen, nachtcongres, vijftien Meet & Eat kokers en een studiedag voor vroedvrouwen (VBOV vzw).

Schenk jezelf een studiedag tussen 20 en 24 maart 2017 tijdens de Week van de Verpleegkunde in het Kursaal van Oostende, en laat je onderdompelen in de verschillende dimensies van jouw beroep. Als je komt geniet je van een boeiende studiedag, ontmoet je auteurs van...

27/02/2017

De overheidsopdracht voor de uitbating van het Forensisch Psychiatrisch Centrum is toegewezen aan nv FPC Gent. De ministerraad keurde afgelopen vrijdag de gunning goed. Minister van Justitie Koen Geens en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block zullen de overeenkomst met nv FPC Gent voor de exploitatie nu in detail uitwerken om vervolgens het contract af te sluiten. De eerste geïnterneerden worden er verwacht tegen het midden van komende zomer. 

In het totaal kwamen er drie kandidaten in aanmerking voor de uitbating: nv FPC Gent, Groep Si-Cura (...

Schrijf je in op de nieuwsbrief