Vaccinatieweek
22/04/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Eerste lijn

Vaccinatieweek geeft startschot voor langlopende informatiecampagne over vaccinatie

“Vaccineren? Jij weet waarom.” Onder die slogan start een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. De Europese vaccinatieweek van 22 tot 26 april is het startschot van deze campagne. Video’s van experten en getuigen, podcasts, een sociale mediacampagne en de website laatjevaccineren.be zullen het komende jaar mensen antwoorden bieden op vragen die ze kunnen hebben over vaccinatie en de vele redenen aanhalen waarom je jezelf en je kinderen zou laten vaccineren.

De recente opstoten van kinkhoest en mazelen in heel de Europese regio bewijzen dat vaccinatie noodzakelijk blijft om deze en andere gevaarlijke ziektes in te dijken. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteerde recent nog dat het aantal mazelengevallen in Europa vervijftigvoudigde in 2023 ten opzichte van 2022, met meer dan 50.0000 besmettingen, duizenden ziekenhuisopnames en 10 overlijdens. De WHO geeft daarbij de verminderde toegang tot basisvaccinaties in een aantal landen als een van de verklaringen. Vlaanderen blijft voorlopig dankzij zijn hoge vaccinatiegraad gespaard van grote uitbraken en overlijdens. Dit behouden vraagt onder andere continu informeren en sensibiliseren.

Om mensen te blijven informeren over de redenen voor vaccinatie, zal het Departement Zorg het hele jaar door informatie en getuigenissen verspreiden via websites en sociale media.

Verschillende experten en getuigen zullen in video’s en een podcast duiding geven bij thema’s zoals vaccinatie tijdens de zwangerschap en vaccinatie bij kinderen en misverstanden of twijfels weerleggen. Al deze informatie wordt de komende weken en maanden beschikbaar op www.laatjevaccineren.be.

Gezondheidsdoelstelling vaccinatie

In Vlaanderen kiest de overgrote meerderheid van de mensen er nog altijd voor om zichzelf en zijn kinderen te beschermen dankzij vaccinatie. Die hoge vaccinatiegraad behouden en nog verbeteren voor doelgroepen zoals zwangere vrouwen en ouderen, is de doelstelling die de Vlaamse overheid nog begin dit jaar heeft voorop gesteld in een nieuwe gezondheidsdoelstelling vaccinatie. Om dat te realiseren, zullen er verschillende acties genomen worden op verschillende domeinen: van een betere distributie van de vaccins, tot het uitbreiden van wetenschappelijke studies, de versterking van communicatie over vaccinatie en een sterkere samenwerking tussen vaccinatoren, partnerorganisaties en andere (lokale) partners.

Surf naar laatjevaccineren.be